Biopsia hepatica: Pro si contra acestei proceduri

0
357

Biopsia hepatica este o metoda invaziva de investigare a tesutului hepatic utilizata in cazul unor afectiuni ale ficatului. Desi este o metoda ce se foloseste in majoritatea cazurilor, totusi exista posibilitatea ca aceasta sa fie inlocuita in anumite situatii de teste noninvazive. Acestea din urma sunt mult mai bine tolerate de pacienti nefiind nevoie de anestezie locala, asa cum necesita biopsia hepatica.

„Biopsia hepatica, pana acum doi ani, era absolut obligatorie pentru intocmirea unui dosar de tratament antiviral pentru aceste virusuri B si C. Se poate folosi o evaluare a starii de imbolnavire a ficatului, a stadiului de boala si prin metode noninvazive care sa nu mai aiba aceste riscuri de sangerare, de durere si uneori chiar risc de deces prin stop respirator. Orice manevra, chiar si o punctie venoasa simpla, la o persoana care are o labilitate vegetativa deosebita poate duce la stop respirator si cardiac, prin frica sa zicem. Ţi se opreste inima de frica si atunci si biopsia hepatica poate duce la oprirea reflexa a inimii. Putem sa evitam aceste riscuri date de biopsia hepatica folosind metode noninvazive”, a declarat pentru Sanatatea TV, dr. Adriana Motoc, medic primar boli infectioase in cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Tropicale „Dr. Victor Babes”.

Desi metodele nu sunt invazive si sunt mai bine tolerate de pacient riscurile fiind mai mici, totusi exista si un grad de eroare. Ceea ce este intr-adevar o problema e faptul ca nu toti pacientii au acces la astfel de investigatii. „Aceste teste au un grad de eroare si sunt anumite categorii de pacienti la care nu le putem efectua sau trebuie sa le corectam in functie de anumiti parametri. De exemplu, testele de elasticitate nu pot fi efectuate la persoane obeze care au un perete toracic foarte gros. Acolo Fibroscanul nu prea se poate efectua sau are un grad de eroare mare. De asemenea Fibroscanul este influentat de cresterea foarte mare a transaminazelor. intr-o hepatita acuta virala chiar daca in mod obiectiv prin punctie nu punem in evidenta fibroza pentru ca ea nu exista, fibroza inseamna cicatrici, transaminazele pot sa induca in eroare aparatul si sa dea o rigiditate mai mare si atunci sa dea un grad de fibroza eronat. De asemenea Fibrotestul poate sa fie influentat de nivelul bilirubinei. Sunt persoane care au niste modificari genetice, cum ar fi icterul Gilbert, care se insoteste de bilirubina crescuta fara sa fie in sine o boala si care poate influenta acest test. Astfel putem obtine valori eronate ale inflamatiei si fibrozei. De aceea aceste teste nu sunt interpretate separat. Ele trebuie interpretate in context clinic, alaturi de celelalte investigatii. O ecografie de exemplu ne poate da informatii despre o boala de ficat severa. Ea este semnificativa cand boala de ficat ajunge intr-un stadiu avansat. Vorbim despre ciroza de exemplu. Acolo nu o sa gasim doar ficat mare, o sa gasim vena porta dilatata, o splina mai mare, vena splenica dilatata, deci niste elemente care la ecografie ne sugereaza ciroza hepatica. in general, eroarea pentru aceste teste poate sa ajunga la 15 si chiar la 20%”, a mai subliniat dr. Adriana Motoc. in acest context, o evaluarea corecta si exacta a stadiului de boala a ficatului este foarte importanta.

Articolul precedentProf. univ. dr. Gheorghe Peltecu: Endometrioza este o cauza importanta de infertilitate
Articolul următorPremiera medicala: La Institutul Fundeni a fost realizat primul transplant hepatic dublu