Solidaritatea Sanitară amenință guvernul cu acțiune cu consecințe mult mai grave decât greva. Programul protestelor

0
23985
Protestatarii de la „Solidaritatea Sanitară” se mențin fermi în urmărirea intereselor salariaților din Sănătate și au (re)transmis, recent, programul protestelor printr-un comunicat postat pe pagina se socializare a organizației, avertizând totodată cu măsuri mai grave decât greva în cazul în care guvernul va ignora protestele de moment.
Deoarece este multă confuzie în spațiul public (generată de declarații ambigue din partea unor persoane sau organizații) privitoare la acțiunile de protest, Federația „Solidaritatea Sanitară” face următoarele precizări publice:
(1) Programul acțiunilor de proteste ale Federației „Solidaritatea Sanitară” a rămas neschimbat, exact așa cum a fost anunțat inițial:
08 iunie 2023 – Mitingul membrilor ”Solidaritatea Sanitară în Piața Victoriei, urmat de un marș către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și Palatul Parlamentului.
15.06.2023 – Pichetarea unităților și depunerea preavizului pentru demisia din contractele aferente gărzilor suplimentare.
27.06.2023 – Grevă de avertisment, în intervalul orar 10:00-12:00.
01.07.2023 – Declanșarea grevei generale a lucrătorilor din sănătate și demisia în masă din contractele de gărzi a medicilor” – se menționează pe pagina de Facebook a Federației.

Acțiunile care nu implică greva (de avertisment sau continuă) se desfășoară conform programului stabilit

„ATENȚIE! Programul protestelor Federației „Solidaritatea Sanitară” include o acțiune cu consecințe mult mai grave decât greva, dar care nu are limitările legale ale acesteia: demisia medicilor din contractele individuale de muncă (cu timp parțial) aferente gărzilor suplimentare.
În momentul în care este desfășurată această acțiunea poate, de una singură, bloca asigurarea continuității activității medicale. Cu sau fără grevă.” – avertizează Solidaritatea Sanitară.

Greva, încă incertă

În plus, sindicaliștii menționează condițiile în care se poate lua decizia declanșării unei greve:
(2) Lista revendicărilor a rămas neschimbată, exact așa cum a fost aprobată. Doar aceste revendicări vor face obiectul negocierilor prealabile și al acțiunilor de proteste.
(3) Nu știm dacă vom face grevă sau nu, însă din motive obiective (din motivele firești unui asemenea moment):
a. Decizia privind greva poate fi luată doar de membrii de sindicat, asumându-și sub semnătură proprie atât această decizie cât și participarea la grevă. Cu alte cuvinte, greva este decisă și desfășurată de membrii de sindicat.
b. Strângerea semnăturilor nu poate fi declanșată până când nu există un conflict colectiv de muncă la nivel de sector (semnăturile strânse înainte de existența conflictului colectiv de muncă sunt nule).
c. Conflictul colectiv de muncă există legal abia după ce sunt finalizate o serie de proceduri (unele putând fi întârziate de instituțiile statului), respectiv:
a. Sesizarea Ministerului Sănătății privind iminența conflictului colectiv (Federația „Solidaritatea Sanitară” a parcurs acest pas procedural.)
b. Sesizarea Ministerului Muncii pentru concilierea conflictului colectiv (Federația „Solidaritatea Sanitară” a parcurs acest pas procedural.)
c. Notificarea privind existența conflictului a următoarelor instituții:
i. Toate spitalele din țară
ii. Ministerul Sănătății și Guvernul.
(Federația „Solidaritatea Sanitară” finalizează astăzi parcurgerea acestui pas procedural.)
Federația „Solidaritatea Sanitară” a stabilit un program de proteste ce include greva generală, prezumând intenția membrilor de sindicat de a fi de acord cu greva generală. Vom putea vedea acest lucru abia după scurgerea perioadei de culegere a semnăturilor membrilor (care debutează astăzi), colectarea și numărarea semnăturilor” se mai menționează în comunicat.
Articolul precedentCambridge Medical Technology (22-23 mai): Studiu clinic dermatologic în cadrul CCAMF-UMFST
Articolul următorSJU Satu Mare: Finanțare de milioane euro pentru reducerea riscului de infecţii nosocomiale