EXCLUSIV – EU4HEALTH: Europa trebuie să se implice mai mult în domeniul sănătății

0
27674
Foto: EC - Audiovisual Service

Editorial scris de Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, și tradus de Comisia Europeană. Editorialul a fost transmis în exclusivitate în România către Sănătatea.TV.

În ultimele luni, mii de titluri din presă au anunțat zilnic cifrele cele mai recente legate de pandemia de coronavirus, care creșteau într-un ritm atât de rapid încât nimeni nu putea pune la îndoială gravitatea situației. Deși cifrele sunt mai elocvente decât cuvintele, nu trebuie să uităm că, în spatele lor, sunt oameni, fiecare cu propria sa poveste unică. Nu vom uita niciodată teama, anxietatea, durerea și tristețea pe care le-au resimțit în ultimele luni cetățenii europeni – copiii noștri, persoanele în vârstă, lucrătorii din domeniul sănătății, familiile, prietenii, vecinii. Criza provocată de pandemia de coronavirus nu a ocolit pe nimeni.

Pandemia de COVID-19 a sfidat întreaga lume, ca nicio altă criză sanitară din istoria recentă. În mai puțin de 6 luni, virusul a adus în prim-plan modul în care sănătatea ne influențează viețile, economiile și societățile – cu alte cuvinte, aproape toate aspectele vieții noastre de zi cu zi. Deși ne aflăm încă în plină pandemie, începem să ridicăm ușor capetele și să privim spre viitor – spre noua normalitate care ne așteaptă.

Însă toate provocările, chiar și cele mai dificile, înseamnă și oportunități. Europa va trage învățăminte din această criză, așa cum a făcut-o mereu și în trecut. Iar dacă situația s-ar mai repeta vreodată, ar trebui să facem lucrurile altfel, să fim mai bine pregătiți. Nu mai dorim ca lucrătorii noștri din domeniul sănătății să mai fie vreodată nevoiți să decidă ce pacient poate beneficia de echipamentele care îi pot salva viața. Nu mai dorim ca statele membre să-și închidă frontierele și să împiedice accesul altor state la medicamente sau la echipamente de protecție esențiale. Nu dorim să vedem regiuni sau țări suprasolicitate și incapabile să se ocupe în mod corespunzător de toți cei care au nevoie de îngrijiri, în timp ce de cealaltă parte a frontierei paturile din spitale rămân goale. Cetățenii noștri așteaptă mai mult din partea Europei și au dreptate. Am auzit apelul lor, clar și răspicat.

Răspunsul nostru este noul program EU4Health, care deschide un nou capitol al politicii UE în domeniul sănătății. Grație EU4Health, ne vom asigura că, în viitor, vom fi mai bine pregătiți pentru a proteja cetățenii europeni în caz de crize sanitare și vom îmbunătăți sistemele de îngrijiri medicale. Este vorba despre cel mai ambițios program din domeniul sănătății elaborat vreodată de UE, cu o majorare de 2000 % a resurselor financiare și o ambiție clară de a face din sănătate una dintre principalele priorități ale Uniunii.

Uniunea Europeană dă astfel dovadă de curaj și de ambiție, privind în perspectivă la perioada ulterioară pandemiei de COVID-19. Cifrele – 9,4 miliarde EUR – vorbesc de la sine. Dacă pandemia ne-a învățat ceva, este că a sosit vremea unei schimbări fundamentale de paradigmă în modul nostru de a privi sănătatea și de a investi în ea.

Pentru prima dată, UE va putea constitui rezerve de personal și de materiale medicale – inclusiv medici capabili să se deplaseze pe calea aerului – care pot fi utilizate în perioade de criză și acolo unde aceste resurse sunt cele mai necesare. EU4Health ne va permite să dispunem, în orice moment, de echipamentele de protecție, de medicamentele și de dispozitivele medicale necesare, precum și să ne asigurăm ca acestea sunt accesibile și inovatoare.

Deși pandemia de COVID-19 ne-a arătat că Europa trebuie să acorde o prioritate mai mare sănătății și să fie capabilă să răspundă mai eficient la epidemii și la amenințările neprevăzute la adresa sănătății, noul program nu reprezintă doar un răspuns la pandemie. EU4Health va contribui, de asemenea, la realizarea planului european de combatere a cancerului, o strategie farmaceutică nouă și ambițioasă pentru Europa, al cărei scop este să asigure medicamente la prețuri accesibile pentru toți, să îmbunătățească condițiile pentru pacienții cu boli rare și pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală, precum și să abordeze provocările asociate vaccinării și rezistenței antimicrobiene.

Pandemia ne-a demonstrat că, în caz de criză sanitară, acțiunile izolate sunt contrare propriilor noastre interese. Solidaritatea salvează vieți. Sănătatea este și va rămâne o competență a statelor membre. Însă cetățenii noștri doresc ca UE să joace un rol de lider. Și asta va face.

Articolul precedentȘtiința abia începe să înţeleagă numeroasele probleme de sănătate cauzate de COVID-19
Articolul următorArafat: Este îngrijorătoare creșterea numărului de cazuri active de coronavirus