32.1 C
București
joi, august 18, 2022
More

  Propunere CNAS: Persoanele neasigurate să beneficize de pachetul de bază de servicii medicale

  Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) propune ca persoanele neasigurate să beneficieze de pachetul de bază de servicii medicale, a anunţat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, conf. univ. dr. Adriana Pistol. „Trebuie să cunoaştem din timp starea de sănătate a populației pentru a preveni cheltuieli şi suferinţe ulterioare”, a subliniat secretarul de stat.

  „E o propunere a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. În urma unor evaluări şi recomandări, CNAS a venit cu această propunere. În prezent, există persoane neasigurate care sunt înscrise la medicii de familie. Toţi cei neasiguraţi se pot înscrie la medicii de familie. Prin această Ordonanță, ceea ce se doreşte este să le oferim nu numai pachetul minimal de servicii, ci pachetul de bază, care cuprinde un număr ceva mai mare de servicii atât asiguraţilor, cât şi neasiguraţilor, cu puține excepții. Pachetul de bază poate include, la un moment dat, servicii preventive esenţiale atât în ceea ce priveşte screeningul şi monitorizarea bolilor cronice şi este evidentă necesitatea reducerii acestor îmbolnăviri. Trebuie să cunoaştem din timp starea de sănătate pentru a preveni cheltuieli ulterioare şi suferinţe ulterioare”, a precizat, într-o conferinţă de presă, conf. univ. dr. Adriana Pistol.

  Adriana Pistol, despre vaccinul hexavalent: Achiziția a fost încheiată. Când va începe livararea în țară

  Vaccinul hexavalent a fost achiziţionat şi va fi livrat în ţară începând de săptămâna viitoare, a anunţat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, conf. univ. dr. Adriana Pistol.

  „Achiziţia a fost derulată şi încheiată şi în săptămâna viitoare se va livra în ţară. Vaccinul nu a lipsit mult timp. Probabil că a lipsit în mod disproporţionat între judeţe. Sunt judeţe care au avut mai mult timp vaccin şi judeţe care nu au avut”, a precizat conf.univ. dr. Adriana Pistol.

  În ceea ce privește riscul de apariţie a poliomielitei în România, vaccinul hexavalent protejând împotriva acestui virus, secretarul de stat a afirmat că „întotdeauna există riscul apariţiei, în orice ţară, în condiţiile în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare”.

  „Când vorbim de rată de vaccinare, nu vorbim neapărat de produsul hexavalent pentru vârsta de două luni. Virus poliomielitic sălbatic nu mai există decât în foarte puţine state din lume, în special din Asia, dar îmbolnăvirea nu este imposibilă şi, de aceea, recomandăm ca pentru toate grupele de vârstă, pentru că sunt multe doze de făcut în timpul vieţii, să avem o acoperire vaccinală suficient de bună”, a explicat secretarul de stat.

  Rata de vaccinare în momentul de faţă pentru poliomielită este de 75 – 76% şi ar trebui să fie de minimum 80-85%, a adăugat secretarul de stat.

  Adriana Pistol (MS), despre evoluția pandemiei: Tendinţa de descreştere a cazurilor este evidentă

  Tendinţa de scădere a numărului de cazuri de COVID-19 este evidentă, a declarat, marți, conf. univ. dr. Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, precizând că la persoanele infectate tulpina Omicron este preponderentă.

  „În săptămâna precedentă, au fost aproximativ 38.945 de cazuri, dintre acestea fiind 7.473 de cazuri fiind persoane reinfectate. S-au înregistrat 164 de decese în săptămâna 8-14 august ca urmare a bolii COVID-19. S-au efectuat 26.637 teste RT-PCR şi 113.978 teste rapide antigenice. Evoluţia săptămânală a numărului de cazuri de COVID este consistent mai scăzută faţă de săptămâna anterioară – 51.832 de cazuri. Se observă această tendinţă de descreştere. Acelaşi lucru observăm şi la decese, fiind ceva mai puţine decât săptămâna anterioară. După scăderea numărului de cazuri, scăderea numărului de decese se face ceva mai lent. Rata de pozitivare este în scădere în această săptămână, ceea ce ne facem să fim destul de încrezători că tendinţa de scădere este reală (…). Tendinţa de descreştere este evidentă (…). Nu ne aşteptăm la fenomene deosebite, doar cu întoarcerea din vacanţe şi începerea şcolilor ne putem aştepta din nou la o creştere a numărului de cazuri”, a afirmat conf.univ. dr. Adriana Pistol, într-o conferinţă de presă.

  Potrivit secretarului de stat, secvenţierile efectuate în săptămâna precedentă au evidenţiat că tulpina Omicron este preponderentă, tulpina BA2 fiind identificată într-un procent de 39%, iar tulpina BA5 – 16%.

  Adriana Pistol (MS): Două cazuri de variola maimuţei, confirmate în ultima săptămână

  Două cazuri de infecţie cu variola maimuţei au fost raportate în ultima săptămână în România, a anunţat, marţi, conf. univ. dr. Adriana Pistol, secretar de stat în Ministrul Sănătăţii.

  Numărul total de persoane infectate cu variola maimuţei în România este de 32.

  Potrivit secretarului de stat, cei infectaţi cu acest virus sunt bărbaţi cu vârste cuprinse între 31 şi 44 de ani.

  Conf. univ. dr. Adriana Pistol a precizat că se aşteaptă din partea Comisiei Europene donaţia de vaccin împotriva variolei maimuţei.

  „Nu este o cantitate foarte mare. Vom oferi contacţilor cazurilor… Din câte ştiu, vor fi primite 5.000 de doze de vaccin”, a menţionat conf. univ. dr. Adriana Pistol.

  Aparat unic în vestul României la Spitalul ”Victor Babeş” Timișoara. Dispozitivul măsoară rezistența pulmonară pe căile respiratorii

  sursa foto: Spitalul Victor Babeş Timișoara/Facebook

  Rezistenţa pulmonară pe căile respiratorii, la bolnavii care prezintă posibile afecţiuni pulmonare obstructive sau restrictive, cum sunt boala pulmonară obstructivă (BPOC), astmul sau fibroza pulmonară, poate fi măsurată de acum cu un aparat unic în vestul ţării – oscilometru – la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Victor Babeş” din Timişoara.

  Oscilometrul este dispozitivul cu ajutorul căruia se poate stabili rigiditatea căilor respiratorii mari, cât şi a celor mici, aflate la periferia plămânilor, aparatul permiţând identificarea modificărilor structurale la nivelul sistemului respirator. Cu ajutorul oscilometrului se pot obţine date despre o posibilă boală pulmonară obstructivă (BPOC, astm bronşic) sau restrictivă (fibroză pulmonară) prin stabilirea rezistenţei căilor respiratorii, care, în multe cazuri, este modificată în bolile pulmonare cronice încă de la început. Tehnica folosită în cadrul acestei investigaţii se numeşte oscilometrie forţată şi permite măsurarea pasivă a mecanicii pulmonare, prin utilizarea undelor de sunet.

  „Practic, putem evalua mecanica pulmonară cu ajutorul undelor de sunet generate cu ajutorul unui microfon încorporat în aparat, care sunt suprapuse peste respiraţia normală. Modificările fluxului respirator şi ale presiunii cauzate de undele externe sunt utilizate pentru calcularea parametrilor care descriu rezistenţa la fluxul de aer şi reactanţa plămânului la diferite frecvenţe. Se obţin, astfel, informaţii importante despre inomogenitatea regională şi periferia pulmonară. Undele de fecvenţă mai joasă ajung mai în profunzime, până la nivelul alveolelor, iar cele cu frecvenţe înalte doar până în căile aeriene de mari dimensiuni. Modificările de flux şi presiune cauzate de undele extreme sunt utilizate apoi pentru calcularea parametrilor care descriu rezistenţa la fluxul de aer”, a declarat dr. Noemi Suppini, medic specialist pneumolog, coordonator Laborator Explorări Funcționale – Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

  Oscilometria forţată este o tehnică neinvazivă, care oferă informaţii în timpul unei respiraţii normale. Testul este foarte simplu de realizat şi nu necesită o manevră forţată de respiraţie, fiind util îndeosebi în cazul copiilor şi al persoanelor de vârsta a treia.

  „Tehnica necesită doar o cooperare minimă, pasivă, a pacientului. Acesta suflă într-o piesă bucală, având nasul prins cu o clemă specială. În timpul respiraţiei, undele de sunet se suprapun peste respiraţia normală. Oscilometria forţată este o tehnică de investigaţii mai sensibilă decât bodypletismografia privind rezistenţa pulmonară în cazul afectării căilor aeriene periferice, iar parametrii măsuraţi pot detecta modificări precoce în funcţia pulmonară, mai ales la fumători, dar şi pierderea controlului bolii la pacienţii astmatici sau la pacienţi cunoscuţi cu alte boli pulmonare cronice. Mai mult, oscilometria forţată poate fi utilizată în situaţii particulare, atunci când spirometria nu este posibilă. De asemenea, poate fi folosită şi ca instrument de screening al bolilor pulmonare, alături de spirometrie”, a explicat dr. Noemi Suppini.

  Pacienţilor li se recomandă ca în ziua testării să nu fumeze şi să nu facă efort fizic intens.

  Pentru a beneficia de gratuitate la efectuarea acestei investigaţii în cadrul spitalului, este necesară o trimitere de la medicul penumolog şi o programare în Ambulatoriul unităţii sanitare.

  Lista spitalelor care asigură asistența medicală de urgență în Capiatlă

  Asistenţa medicală de urgenţă în Capitală va fi asigurată, luni, cu ocazia sărbătorii legale „Adormirea Maicii Domnului”, de nouă spitale de adulţi şi copii şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, informează Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.

  Cele nouă spitale care vor asigura asistenţa medicală sunt:

  • Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca – tel: 021/599.23.00;
  • Spitalul Clinic de Urgenţă Universitar – tel: 021.318.05.23 / 021.601.24.00;
  • Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” – tel: 021/255.40.99;
  • Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” – tel: 021/334.51.90;
  • Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” – tel: 021/334.30.25;
  • Spitalul de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri – tel: 021/224.09.47;
  • Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice – tel: 021/319.27.51;
  • Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” – tel: 021/316.93.66;
  • Spitalul Clinic de Urgenţă Copii „M.S. Curie” – tel: 021/460.30.26.

  „Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti va avea program normal de lucru, cu menţiunea că, în această perioadă, va asigura eliberarea de certificate constatatoare de deces în întreaga Capitală. Solicitările populaţiei vor fi preluate la 112”, precizează sursa citată.

  Totodată, Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti va asigura un serviciu de gardă permanent, punând la dispoziţie numărul de telefon 021.313.77.39.

  Campanie de prevenție a UMF „Carol Davila”: Consultaţii gratuite, pe litoral

  Turiștii prezenți în cinci stațiuni de pe litoral sunt așteptați, în perioada 15-20 august, la screening-ul gratuit oferit de 26 de medici dermatologi şi endocrinologi în cadrul campaniei de prevenţie „Asumă-ţi să fii sănătos!”, derulată, pentru al doilea an consecutiv, de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

  Campania este realizată în parteneriat cu Societatea Română de Endocrinologie (SRE) şi Societatea Română de Dermatologie (SRD), cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa şi al Ministerului Apărării Naţionale.

  „Campania (…) va beneficia de voluntariatul medicilor rezidenți și specialiști, precum și de suportul coordonatorilor principali ai acestui eveniment: Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rector al U.M.F.C.D., Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, Prorector al U.M.F.C.D. și Președinte al S.R.E., Dr. Alin Nicolescu, Secretar General S.R.D., Conf. Univ. Dr. Magda Constantin, precum și Ec. Cristina Ecaterina Schipor, Director Executiv al D.S.P. Constanța”, potrivit unui comunicat al Universității de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

  În cadrul primei ediții a campaniei de prevenție, au fost acordate 2.066 de consultații medicale, dintre care 913 de dermatologie pentru screening melanom. În specialitatea endocrinologie, s-au realizat 709 consultații pentru screening sindrom metabolic și 444 pentru screening osteoporoză.

  “În contextul în care prima ediție a campaniei de prevenție a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila -Asumă-ți să fii sănătos!- a înregistrat, anul trecut, un interes crescut din partea turiștilor aflați la malul Mării Negre, aceștia beneficiind, în mai puțin de o săptămână, de peste 2.000 de consultații gratuite în specialitățile dermatologie și endocrinologie am decis, împreună cu cele două societăți medicale de profil, să repetăm experiența din 2021 și am convingerea că și această a doua ediție va contabiliza, la finalul său, rezultate cel puțin similare celor anterioare, iar pentru realizarea acestui important proiect țin să le mulțumesc tuturor partenerilor noștri și în mod special celor 26 de medici care s-au implicat în acest program de voluntariat” a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rector al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.

  Pe parcursul celor șase zile ale Campaniei – Asumă-ți să fii sănătos! –Litoral 2022, turiștii care doresc să beneficieze gratuit de consultații dermatologice și endocrinologice vor putea apela la cei 26 de medici (rezidenți și specialiști), prezenți în cele cinci puncte de lucru special amenajate (corturi spațioase ale M.Ap.N. pe care vor fi afișate bannere ale campaniei) în următoarele stațiuni: Costinesti, Neptun, Saturn, Mangalia și Olimp.

  Consultațiile se vor face în perioada 15-20 august în intervalele orare 09.00 – 12.00 si 15.00 – 18.00, cu excepția zilei de 20 august, când programul de screening se va derula doar în cursul dimineții.

  Corturile vor fi amplasate lângă următoarele repere:

  • Baze salvare acvatică-salvamar și punct de prim ajutor –plajă Neptun
  • Baze salvare acvatică-salvamar și punct de prim ajutor – plajă Mangalia
  • Plaja Phoenicia Blue View – Olimp
  • Containere Smurd-ISU- plajă Costinești
  • Containere Smurd-ISU- plajă Saturn

  SRD: 8% din popuație suferă de o afecțiune cutanată cu potențial precanceros

  Societatea Română de Dermatologie (SRD) continuă seria campaniilor de prevenție Euromelanoma, oferind în cadrul Campaniei consultații medicale dermatologice turiștilor aflați pe litoralul românesc în perioada 15-20 august.

  “De altfel, de-a lungul celor 8 ani de la debutul campaniei Euromelanoma, peste 15.000 de români au beneficiat de consultații dematologice gratuite, iar alte câteva zeci de mii de persoane au fost informate în detaliu asupra riscurilor la care își pot expune pielea, dar și cum se poate preveni apariția unei afecțiuni cutanate. Cel mai recent studiu clinic realizat de către grupul internațional Euromelanoma relevă faptul că 8% din popuație suferă de o afecțiune cutanată cu potențial precanceros. Această amplă analiză științifică a fost realizată în urma unui screening în masă al populației , iar în urma examinării clinice a unui număr de 394.681 de persoane a rezultat o prevalență de 8,2% a keratozei actinice (o afecțiune precanceroasă a pielii care, dacă este lăsată netratată, se poate transforma în carcinom scuamocelular)“, potrivit comunicatului citat.

  Studiul Euromelanoma, realizat în perioada 2009-2018, a arătat că între 4,4% și 13,5% (prevalența totală de 8,2%) dintre persoanele din cele 32 de țări participante au fost diagnosticate cu keratoză actinică, vărsta medie a acestora fiind de 47 de ani. Keratozele actinice pot să apară fie singure, fie grupate. De obicei, au aspectul unor pete de mici dimensiuni (de obicei 1-2 cm), de culoarea pielii, albe, roz sau într-o combinație de culori, acoperite de scuame. Unele leziuni pot fi foarte mici sau practic invizibile, dar pot fi identificate prin textura lor aspră.

  De asemenea, studiul clinic Euromelanoma a identificat factorii de risc semnificativi și independenți pentru dezvoltarea keratozei actinice în Europa: sexul masculin, vârsta, pielea deschisă la culoare, arsuri solare în copilărie/adolescență, lipsa aplicării de protecție solară, petrecerea mai mult de un an într-o țară mai însorită, vacanțe însorite, istoric familial de melanom, antecedente personale de cancer de piele non-melanom, prezența leziunilor de daună solară și a leziunilor cutanate suspecte.

  SRD: Alunițele atipice nu sunt melanom

  Nevii displazici sunt alunițe care au o forma mai mare și neregulată decât o aluniță obisnuită, o culoare neuniformă, cu centru maro închis și margini mai deschise, neuniforme.
  Persoanele cu nevi displazici pot avea mai mult de 100 de alunițe și risc mai mare de a dezvolta melanom. Melanomul poate să se dezvolte dintr-o aluniță atipică.

  Potrivit sursei citate, alunițele atipice se pot forma oriunde pe corp, inclusiv pe scalp, sâni sau picioare, dar apar adesea în zonele care au fost expuse frecvent la soare. Deși nu toate alunițele atipice sunt alunițe precanceroase, pot deveni alunițe canceroase sau melanom.

  “Prima ediție a campaniei “Asumă-ți să fii sănătos! –Litoral 2021” ne-a demonstrat încă odată că rolul medicinei de prevenție este unul fundamental pentru integritatea sănătății fiecăruia dintre noi și mai mult de-atât, că alegerea oamenilor de a conștientiza importanța prevenției nu este doar una pur teoretică, ci și practică, chiar și atunci când se află în perioada concediilor de odihnă ceea ce este extrem de îmbucurător pentru noi cei implicați în derularea actului medical, iar în eficiența dovedită a campaniei precedente putem adăuga și faptul că anumiți turiști consultați pe litoral au necesitat ulterior investigații mai ample în clinici de specialitate, dar extrem de utile în prevenirea unor afecțiuni ce ar fi putut deveni grave ” a declarat Dr. Alin Nicolescu- Secretar General al SRD.

  De asemenea, medicii dermatologi estimează că impactul pandemiei COVID-19 a fost unul distructiv și în sfera dermatologiei, aproximativ o cincime (21%) din melanoame nu au fost diagnosticate și o treime (33,6%) dintre programările pentru examinarea cutanată au fost ratate din cauza pandemiei.

  Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății peste 60.000 de melanoame nu au fost diagnosticate la nivel mondial, din care 232 de cazuri în România.

  “Cancerul de piele este o problemă importantă de sănătate publică, fiind cel mai frecvent cancer în populația albă. Incidența lui a crescut de 3-4 ori în ultimele decade și se află în continuă creștere, în contextul creșterii duratei de viață, îmbătrânirii populației și continuării comportamentelor de expunere la soare. Conform datelor OMS 1/3 din cancerele diagnosticate în întreaga lume sunt cancere cutanate. Principalele forme de cancer de piele sunt Melanomul și Non-melanoma skin cancer (NMSC, epitelioame cutanate). Melanomul (MM) reprezintă sub 5% din cazurile de cancer cutanat și este responsabil de 75% din decesele cauzate de cancerele de piele. Carcinomul bazocelular CBC este cea mai frecventă formă de cancer cutanat (75%), urmată de Carcinomul spinocelular CSC (20%). Cancerele de piele reprezintă o povară pentru sistemele de sănătate, fiind asociate cu morbiditate, mortalitate și costuri medicale ridicate în cazurile avansate. Depistarea precoce este principala modalitate de reducere a morbidității, mortalității și costurilor economice și sociale ale cancerelor cutanate“, arată sursa citată.

  SRE: Peste un milion de femei și bărbați din România cu vârsta de peste 50 de ani suferă de osteoporoză, având un risc major de fracturi osoase de fragilitate

  Societatea Română de Endocrinologie (SRE) va oferi, în cadrul campaniei de prevenție de pe litoral, un nou program de screening pentru osteoporoză si sindrom metabolic.

  În cadrul acestei evaluări, cei 15 medici endocrinologi și rezidenți care vor participa la campania de screening vor urmări:

  • stabilirea riscului de fractură majoră osteoporotică și a fracturii de șold, calculat cu ajutorul unui instrument numit FRAX, precum și utilizarea chestionarului IOF (International Osteoporosis Foundation) pentru stabilirea riscului de osteoporoză și al fracturilor de fragilitate.
  • în cadrul campaniei de screening pentru sindromul metabolic se vor măsura: înălțimea, greutatea, indicele de masă corporală, circumferința abdominală, tensiunea arterială, glicemia.

  „Osteoporoza este o problemă de sănătate publică în continuă creştere, cu consecinţe majore asupra stării de sănătate a populaţiei vârstnice, care are un important impact asupra calităţii vieţii pacienţilor pe de o parte, dar şi impact considerabil social şi economic, pe de altă parte. Aceasta afectiune este a doua problemă de sănătate din lume, după afecţiunile cardiovasculare, estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Campania de screening pe care o derulăm este importantă pentru a aduce pacientul la medic și pentru a ajuta un număr de persoane interesate de starea de sănătate, să își poată evalua riscul de osteoporoză si sindrom metabolic. În cazul persoanelor care vor fi identificate cu risc crescut de osteoporoza sau pentru sindrom metabolic, acestea vor rămâne în contact cu medicii din campanie, pentru a fi îndrumate pe mai departe”, a declarat Prof. Dr. Cătălina Poiană, Președintele Societății Române de Endocrinologie.

  Conform sursei citate, numită și „boala oaselor fragile”, osteoporoza este în general, o boală „tăcută”, care poate evolua fără simptome până la apariția celei mai grave consecințe a acesteia, fractura de fragilitate. Osteoporoza se caracterizează prin scăderea densității minerale osoase, si alterarea microarhitecturii țesutului osos, ceea ce antrenează scăderea rezistenței osoase și creșterea fragilității oaselor, cu creșterea consecutiva a riscului de fractură.

  În România, la nivelul anului 2013, peste un milion de persoane sufereau de osteoporoză. Potrivit SRE, povara economică estimată îngrijirii facturilor de fragilitate a fost în 2010 de 129 de milioane de euro, aceste costuri urmând să ajungă la 151 de milioane de euro în 2025. Pe lângă un cost semnificativ pentru societate, fracturile de fragilitate presupun, pentru cei afectați: durere, suferință și dizabilități semnificative, și chiar deces.

  “Osteoporoza este incă o boală subdiagnosticată si subtratată! Un management adecvat al acestei boli pe tot traseul pacientului, printr-un diagnostic precoce dar și prin soluții terapeutice inovative personalizate, poate crește calitatea vieții pacienților și poate reduce costurile asociate acestei boli. Toate acestea pot fi realizate prin prioritizarea acestei afecțiuni de către toți factorii interesați și prin asumarea și implementarea unui Plan Național de Management al Osteoporozei”, a mai spus Prof. Dr. Cătălina Poiană.

  Potrivit sursei citate, sindromul metabolic reprezintă un complex de factori de risc cardiovasculari și metabolici și este caracterizat prin prezența hiperglicemiei/rezistenței la insulină, a obezității și a dislipidemiei.

  “Înțelegerea sindromului metabolic este relevantă pentru identificarea pacienților care prezintă un risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare aterosclerotice și diabet zaharat de tip 2 și facilitează realizarea studiilor clinice și epidemiologice care ne pot ajuta să determinăm abordările optime privind modificarea stilului de viață și abordările farmacologice care vizează prevenția complicațiilor asociate“, potrivit comunicatului citat.

  Cauzele care stau la baza sindromului metabolic includ: obezitatea, rezistența la insulină, inactivitatea fizică, factori genetici și înaintarea în vârstă, arată SRE.

  “Pacienții cu sindrom metabolic pot dezvolta o gamă largă de complicații, inclusiv boli de inimă, stenoză aortică, fibrilație atrială, accident vascular cerebral și chiar boală tromboembolică. În prezent, dovezile par să indice că riscul unui accident vascular cerebral ischemic este mult mai mare la pacienții cu sindrom metabolic decât se credea anterior.6 În plus, alte probleme asociate sindromului metabolic includ riscul apariției malignităților la rinichi, vezică biliară, colon și chiar la nivelul prostatei. Sindromul metabolic poate crește și riscul de eclampsie și poate afecta performanța cognitivă. De asemenea, acești pacienți se confruntă și cu facturi medicale mai mari, au șanse mai mari de a avea venituri reduse și pot avea accesul la asistență medicală îngreunat“, se arată în comunicat.

  Bilanț COVID-19: Sub 2.700 de noi infectări, în ultimele 24 de ore. La ATI sunt internați 279 de pacienți

  Ministerul Sănătății informează că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.651 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 2.033 mai puține față de ziua anterioară. 424 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

  Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 148 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

  În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.618 cu 124 mai multe față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 279 persoane, cu 3 mai multe față de ziua anterioară. Din cei 279 pacienți internați la ATI, 240 sunt nevaccinați.

  Din totalul pacienților internați, 469 sunt minori, 467 fiind internați în secții, cu 26 mai mulți față de ziua anterioară și 2 la ATI, la fel ca în ziua anterioară.

  Până astăzi, 66.348 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

  În intervalul 13.08.2022 (10:00) – 14.08.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 12 decese (6 bărbați și 6 femei), fără decese raportate anterior intervalului de referință.

  Dintre cele 12 decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 60-69 de ani, 2 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 8 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

  Toți pacienții decedați prezentau comorbidități și 2 erau vaccinați.

  În ultimele 24 de ore au fost efectuate 2.178 teste RT-PCR ( 1.124 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.054 la cerere) și 7.933 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.370.698 teste RT-PCR și 10.995.938 teste rapide antigenice.

  MS: 20 decese la pacienți cu COVID-19, în ultimele 24 de ore. La ATI sunt internate 293 de persoane

  Ministerul Sănătății informează că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 5.710 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID –19), cu 759 mai puține față de ziua anterioară. 1.040 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

  Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 308 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

  În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.815 cu 97 mai puține față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 293 persoane, cu 4 mai puține față de ziua anterioară. Din cei 293 pacienți internați la ATI, 252 sunt nevaccinați.

  Din totalul pacienților internați, 479 sunt minori, 476 fiind internați în secții, cu 35 mai puțini față de ziua anterioară și 3 la ATI, la fel ca în ziua anterioară.

  Până astăzi, 66.311 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

  În intervalul 11.08.2022 (10:00) – 12.08.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 20 decese (10 bărbați și 10 femei), fără decese raportate anterior intervalului de referință.

  Dintre cele 20 decese, 3 au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 5 au fost înregistrate la categoria de vârstă 60-69 de ani, 5 au fost înregistrate la categoria de vârstă 70-79 de ani și 7 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

  Toți pacienții decedați prezentau comorbidități și 6 erau vaccinați.

  În ultimele 24 de ore au fost efectuate 4.006 teste RT-PCR ( 2.588 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.418 la cerere) și 17.780 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.364.926 teste RT-PCR și 10.973.877 teste rapide antigenice.

  Vaccin anti-cancer, descoperit de cercetători italieni

  Un grup de cercetători din Italia a descoperit un vaccin anti-cancer capabil să declanşeze răspunsuri ale sistemului imunitar la tumori şi care poate creşte eficacitatea medicamentelor utilizate în imunoterapie, informează ANSA.

  Descoperirea a fost realizată de cercetătorii în domeniul mecanismelor imuno-regulatoare de la Armenise-Harvard din cadrul Institutului Italian de Medicină Genomică (IIGM).

  Vaccinul foloseşte un virus ca un cal troian, au spus cercetătorii, instruind sistemul imunitar să recunoască celulele canceroase.

  Descoperirea a fost descrisă într-o lucrare publicată în jurnalul Science Translational Medicine.

  Vaccinul s-a dovedit eficient, în asociere cu un medicament utilizat în imunoterapie, în cazul a 12 pacienţi cu un subtip de cancer de colon în faza metastatică.

  „Consider că tehnica de realizare a acestor vaccinuri a fost dovedită în mod clar şi că datele obţinute în primele studii clinice sunt foarte promiţătoare”, a declarat şefa de laborator de la Armenise-Harvard, Luigia Pace.

  „Există acum o posibilitate concretă de a crea noi vaccinuri care vor fi eficiente împotriva multor alte tipuri de cancer”, a adăugat cercetătoarea citată de ANSA.