EDITORIAL Ziua Internațională a Asistentului Medical

0
24602

Secolul XIX. Războiul din Crimeea. Aliații britanici, francezi și otomani luptă împotriva rușilor. Au, însă, pierderi masive de vieți omenești, din cauza cărora opinia publică, ce află veștile de la corespondenții de război, este indignată.

Englezoaica Florence Nightingale, care urmase cursuri de asistent medical în Germania, e trimisă la un spital care primește soldați englezi ca să schimbe, cumva, situația. Nightingale aduce schimbări decisive în modul de îngrijire. Ea pune accent pe igiena corpului, a așternuturilor, spală podelele, scapă de șobolani, aerisește camera, vorbește cu bolnavii, explicându-le, pe înțelesul lor, tratamentul pe care-l aplică, le citește ca să-i liniștească, dublează rondurile de zi cu cele de noapte. În scurt timp, rata de mortalitate scade de la 42% la 2%.

Florence Nightingale face pionierat în asistența medicală, devenind o inspirație pentru întregi generații de femei.

12 Mai, ziua de naștere a lui Nightingale, devine, în onoarea acesteia, Ziua Internațională a Asistentului Medical.

În ce privește Țările Române, acestea se află în plin proces de reformare. Sistemul medical este, și el, în schimbări masive.

În 1811, anul de înființare a Spitalului Filantropia, încep cursuri de infirmieră la care aderă nenumărate femei.

În 1839, Iosif Sporer scrie primul manual despre moșit, iar puțin mai încolo, Eforia Spitalelor Civile organizează cursuri special dedicate acestui tip de serviciu public.

Să-l amintim pe medicul Carol Davila, care organizează primul serviciu de ambulanță, înființează o școală de felceri și una de chirurgie. Printre altele!

Într-un proces efervescent de reformare, sistemul medical românesc urmează tendințele de igienă publică din Europa și implementează proceduri obligatorii de urmat în spitale.

Mii de femei devin, în acestă perioadă, asistente medicale.

De Ziua Internațională a Asistentului Medical, se cuvine să ne amintim, cu bună cuviință, de Aurelia Pipoș și Elena Pherekyde, care au deschis orfelinate, au condus spitale de campanie și au cerut înființarea de echipe sanitare în trenuri. Fetele pregătite de ele la cursurile de asistente medicale devin surori de caritate.

Se cuvine să ne amintim de Suzana Caragiani, o tânără din Tecuci, care a înființat un spital de boli contagioase.

Să cuvine să ne amintim de Zoe Râmniceanu, vicepreședinta Crucii Roșii din România, care a ajutat prizonierii români.

Se cuvine să ne amintim de Regina Maria, care a organizat spitale sanitare pe front, a pus la punct trenuri sanitare pentru transportul răniților în război, care a deschis cantine, aziluri și orfelinate. Toate, în slujba celor aflați în nevoie.

Se cuvine să ne amintim și să ne plecăm cu recunoștință, în fața muncii multor alți asistenți medicali anonimi, care au slujit, neștiuți, pacienții.

Dacă, în trecut, această profesie era funciarmente feminină, astăzi, lucrurile s-au schimbat – nu puțini sunt bărbații care aleg această onorabilă profesie.

Asistentul medical este indispensabil în orice spital, în orice cabinet, în orice ambulatoriu. El îi oferă îngrijire, îl liniștește și-l încurajează, în buna tradiție instituită de Florence Nightingale. Asistentul medical este parte a echipei medicale.

Există, din păcate, excepții negative. Fascinante prin natura lor viciată, acestea nu sunt de natură să altereze nicicum imaginea acestei profesii, așa cum nu pot să altereze, în general, imaginea niciunei altei categorii profesionale.

Citim despre asistenți medicali ce pervertesc, prin faptele lor, onoarea acestei profesii sau despre asistenți medicali care nu respectă procedurile, punând, uneori, în pericol, însăși viața pacientului, dar acestea nu sunt decât cazuri izolate, într-o lume imperfectă. Poate că un exercițiu benefic ar fi ca, de câte ori aflăm despre un singur caz de acest gen, să ne amintim imediat, aproape reflex, de ceilalți, mult mai numeroși, care-și exercită profesia cu onoare.

Astăzi, de Ziua Internațională a Asistentului Medical, echipa Sănătatea Press Group își exprimă gratitudinea pentru munca și devotamentul acestor profesioniști fără de care sistemul medical nu poate să funcționeze.

MULȚUMIM!

Articolul precedentCeas aniversar pentru o nobilă profesie: Urări de „La mulți ani!” pentru asistenții medicali
Articolul următorCui revin premiile „Dr. Mioara Mincu”, acordate de Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila”