Prof. univ. dr. Gheorghe Peltecu: Endometrioza este o cauza importanta de infertilitate

0
599

Infertilitatea poate fi atat de cauza tubara cat si ovariana, dar poate surveni si in urma unor afectiuni specifice femeii. Una dintre aceste boli este endometrioza. Desi cauza aparitiei acestei afectiuni nu este cunoscuta cu exactitate, totusi boala in sine este asociata cu o incidenta destul de mare a infertilitatii.

a€œEndometrioza este o boala care se intalneste in populatia generala cu o frecventa de aproximativ 15-20%. Mecanismul este necunoscut. Se banuieste ca ar fi legat de menstruatia retrograda, adica de refluxul sangelui menstrual din uter in trompe si in cavitatea abdominala. Celulele care sunt continute in sangele menstrual ajungand in cavitatea abdominala realizeaza un fel de cultura de celule in abdomen si reproduce mucoasa uterina. Aceasta din urma, la randul ei, creste si sangereaza exact ca si mucoasa uterului. Daca aproape 90% din femei au menstruatie retrograda, numai 15-20% fac endometrioza. Acest lucru ii face pe multi cercetatori sa considere ca endometrioza este o boala imunologica, reactiile de formare a endometriozei si de formare a cicatricilor postendometriotice fiind prezente la femeile cu un sistem imun hiperactiv. La alte femei, endometrioza este descoperita accidental cu ocazia unor interventii chirurgicale pentru alte afectiuni sau, uneori, chiar postmortem, cu ocazia unor examene anatomopatologice. Endometrioza este o cauza importanta de infertilitate si mecanismul prin care ea produce infertilitatea poate fi multiplu. Unul este obstructiv, cand realizeaza aderente si in aceste aderente sunt prinse si trompele care sunt infundate. Alteori endometrioza realizeaza o forma superficiala la nivelul peritoneului. Nu realizeaza mecanisme obstructive la nivelul trompelor si totusi fertilitatea este sensibil scazuta fata de femeile sanatoase. Cauza se pare ca este imunologica si afecteaza atat miscarea normala a trompelor de captare a ovulului, cat si procesul de captare a ovulului si apoi migratia in interiorul trompei”, a declarat pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Gheorghe Peltecu, managerul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Filantropia din Bucuresti.

in cazul in care o femeie cu endometrioza intampina dificultati in obtinerea unei sarcini, atunci se poate recurge la fertilizarea prin metode alternative, cum ar fi fertilizarea in vitro.

Articolul precedentPrescrierea medicatiei pentru pacientii transplantati trebuie facuta doar de medicii specialisti din centrele acreditate
Articolul următorBiopsia hepatica: Pro si contra acestei proceduri