Alimentatia este unul dintre cei mai importanti factori ai vietii. Cu toate ca femeile sunt cele care dau mai multa atentie alimentatiei , sunt aspecte de care si barbatii ar trebui sa tina cont.

Oamenii de stiinta au realizat un studiu, in cadrul caruia au analizat efectele alimentatiei asupra fertilitatii barbatilor. Rezultatele cercetarii au aratat ca acei barbati care consuma grasimi saturate au probleme cu cantitatea si calitatea spermei. insa cei care au o dieta echilibrata, bogata in acizi grasi de Omega 3, au o mai buna calitate a lichidului seminal.

Din punct de vedere statistic, 30% dintre barbatii din cuplurile care apeleaza la fertilizarea in vitro sunt subfertili, iar 2% dintre acesti barbati sunt infertili. De asemenea, cercetatorii din Statele Unite ale Americii au studiat 99 de barbati care au apelat la o clinica de fertilizare in vitro. Cercetarea a constat in intrebari despre regimul alimentar, in analiza mostrelor de lichid seminal si masurarea nivelului acizilor grasi din organism.

in functie de cantitatea de grasimi consumate, barbatii au fost impartiti in trei grupe. Astfel, barbatii cu un regim alimentar bogat in grasimi saturate aveau un numar de spermatozoizi cu 43% mai mic si o concentratie de spermatozoizi cu 38 de procente mai mica, spre deosebire de cei care beneficiau de o alimentatie saraca in grasimi saturate.

De asemenea, cercetatorii au ajuns la concluzia ca barbatii care consuma o cantitate mare de Omega 3, au mai multe sanse sa devina parinti, decat cei care nu consuma alimente bogate in Omega 3.