Acneea este din ce in ce mai frecventa in randul femeilor de peste 25 de ani, dar si la cele care au varsta cuprinsa intre 40 si 50 de ani, potrivit specialistilor dermatologi din Statele Unite ale Americii. De asemenea, in Romania intalnim un numar tot mai mare de femei care se lupta cu acneea la varsta adulta.

Acneea este o afectiune cutanata, caracterizata prin aparitia cosurilor la nivelul pielii, prin obstruarea porilor. Desi aceasta afectiune se intalneste mai ales in randul adolescentilor, ea este destul de frecventa si la varsta adulta, mai ales la femeile care s-au confruntat in tinerete cu aceasta problema.

Nu doar problemele din tinerete favorizeaza aparitia acneei la varsta adulta, ci si excesul de hormoni androgeni din organismul femeii. Pe masura ce femeile inainteaza in varsta, cresterea nivelului hormonilor masculini secretati determina o activitate in exces a glandelor sebacee, iar sebumul in exces favorizeaza aparitia acneei. Totodata, hormonii androgeni secretati in exces favoriozeaza pilozitatea excesiva, ingrosarea vocii, dar si dereglarea menstruatiei. in aceasta situatie, medicii specialisti recomanda contraceptive special concepute pentru a diminua concentratia de hormoni androgeni, dar si medicamente anti-androgene.

O cauza importanta care favorizeaza aparitia acneei este utilizarea zilnica a produselor cosmetice, a fondului de ten si a pudrei. Acestea contin lanolina, vaselina, uleiuri vegetale si minerale care stimuleaza secretia de sebum. De asemenea, echilibrul hormonal este perturbat de stresul zilnic, prin care o femeie trece.