„Cand vorbim de lupus gandurile duc la lup. Ce legatura este intre lup si o suferinta cutanata? in realitate conexiunea nu se face asa. Respectivele leziuni, lupusul tuberculos sau lupusul cutanat se caracterizeaza prin aparitia pe piele de leziuni distructive, care atunci cand se vindeca lasa in urma lor cicatrici care seamana cu cicatricele care raman dupa muscatura de lup, de unde si botezul lor de lupus”, a declarat intr-un interviu pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog, seful Departamentului de Medicina Regenerativa din cadrul Institutului de Medicina Comparata Bucuresti.

Lupusul eritematos prezinta doua forme, o forma strict cutanata denumita si lupus eritematos cronic discoid, care se localizeaza frecvent la nivelul fetei si varianta sistemica, care afecteaza atat pielea fetei cat si cele mai importante organe interne. in aceasta situatie pot fi afectati rinichii, plamanii, structurile vasculare, tubul digestiv, chiar si creierul.

Lupusul eritematos discoid poate sa afecteze nu numai pielea de la nivelul fetei, ci si pielea paroasa a capului, gatul si dosul mainii, adica toate zonele expuse radiatiilor ultraviolete, a precizat prof. univ. dr. Ioan Nedelcu.

Cei mai importanti factori care declanseaza evolutia lupusului eritematos sunt expunerea la radiatiile ultraviolete si infrarosii, traumatismele mici, repetivive, interventiile chirurgicale laborioase, infectiile repetitive si sporturile traumatizante, dar si diverse substante chimice si anumite medicamente.