Primele masuri care vizeaza pachetul de servicii de baza se refera la revizuirea listei de medicamente compensate si gratuite si reducerea duratelor medii de spitalizare, se arata intr-un comunicat de presa remis Sanatatea TV.

„Raportul Institutului britanic NICE vizeaza definirea pachetului bazal de servicii. Sunt doua categorii de recomandari care se desprind din acest raport, unele pe care le putem implementa intr-un timp scurt si deja am inceput demersurile in acest sens si altele care vor putea fi implementate intr-un timp mediu”, a declarat dr. Vasile Cepoi, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Pentru recomandarile din prima categorie, Ministerul Sanatatii a promovat deja in dezbatere publica doua proiecte de acte normative care se refera la revizuirea Listei de medicamente compensate si gratuite pentru unele medicamente care se prescriu pentru indicatiile existente in autorizatia de punere pe piata si cresterea eficientei in asistenta medicala spitaliceasca, ceea ce inseamna utilizarea eficienta a tuturor resurselor umane, financiare si materiale din spital.

Conform proiectelor de acte normative,au fost identificate, pana in prezent, 3 denumiri comune internationale care sunt prescrise in mod frecvent peste autorizatia de punere pe piata. Este vorba despre ginko biloba care se va utiliza numai in faza predementiala a Alzheimer, eritropetina care va fi prescrisa numai in insuficienta renala cronica si endorsteina care va fi prescrisa numai pentru indicatia din autorizatie, adica in afectiunile pulmonare obstructive cronice.

Totodata, Agentia Nationala a Medicamentului si comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii verifica si identifica si celelalte produse care sunt prescrise in afara autorizatiei de punere pe piata. in ceea ce priveste reducerea duratelor medii de spitalizare, se au in vedere mai multe afectiuni. De asemenea Ministerul Sanatatii are in vedere majorarea veniturilor medicilor de familie, prin cresterea cu aproximativ 15% a sumelor acorrdate pentru fiecare persoana inscrisa pe lista acestora. Este vorba despre o crestere a valorii punctului per capita, de 3 la 3,5 lei, acordat medicilor de familie.