Accidentul vascular cerebral este un evenimet accidental, un eveniment acut, vascular pentru ca ceea ce se intampla reprezinta de fapt o anomalie in vasele cerebrale. Accidentul vascular cerebral este o complicatie a altor boli, care se asociaza in majoritatea cazurilorcu anumiti factori de risc, precum fumatul, hipertensiunea arteriala, stilul de viata.

„Accidentele vasculare cerebrale care sunt de doua feluri, ischemice si hemoragice, sunt intotdeauna consecinta unei suferinte preexistente. Nu exista accident vascular cerebral ca boala primara, la un om perfect sanatos, pentru ca accidentul vascular cerebral presupune fie o anomalie a peretelui vascular, fie existenta unor altor boli, de obicei cardiace unde se realizeaza niste cheaguri de sange, care se desprind, pornesc in circulatie si apoi astupa un vas cerebral”, a declarat prof. univ. dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii Romane de Neurologie, intr-un interviu pentru Sanatatea TV.

Accidentele vasculare cerebrale se manifesta prin dureri de cap, prin aparitia unui deficit motor care poate duce la paralizie, prin imposibilitatea de a se mentine in pozitia ridicat, prin cadere, cu sau fara alterarea starii de constienta. De asemenea in majoritatea cazurilor, apar tulburari de limbaj, astfel incat pacientul nu se poate exprima, nu mai poate vorbi. Sunt situatii cand apar tulburari de vedere, cu amputarea campului vizual si tulburari de glutitie.

„in formele cele mai grave, pacientul poate intra direct in coma, sa vina la spital in stare foarte grava, cu coma, cu paralizie foarte mare, cu tulburari vegetative, cu tulburari respiratorii, tulburari cardiace. Multi dintre pacienti fac accident vascular cerebral in timpul somnului. De ce? Pentru ca accidentul vascular cerebral este ultimul eveniment dintr-o serie de procese biologice care se desfasoara in timp si se acumuleaza in timp, asimptomatic”, a subliniat prof. univ. dr. Ovidiu Bajenaru.

Un articol despre acest subiect gasiti aici