Biopsia hepatica, o metoda invaziva de investigare a tesutului hepatic

0
288

Biopsia hepatica este o metoda invaziva de investigare a tesutului hepatic, ce se efectueaza de cele mai multe ori sub anestezie locala si care arata gradul de afectare al ficatului. Doar in cazuri selectionate biopsia hepatica nu se poate realiza sub anestezie locala. Biopsia hepatica se realizeaza prin inteparea ficatului cu un ac destul de gros. Fragmentul de tesut care ramane in ac va fi dus la serviciul de anatomie patologica, unde se va efectua analiza microscopica.

Potrivit dr. Adriana Motoc, medic primar boli infectioase in cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Tropicale „Dr. Victor Babes”, a€œo biopsie hepatica poate sa iti arate ce leziuni hepatice exista in ficat, inflamatie, fibroza, incarcare grasa, depuneri de substante anormale. Se fac niste coloratii speciale si uneori este singura metoda de a pune diagnosticul sau cea mai importanta metoda de a pune diagnosticul in anumite afectiuni ale ficatului”.

Desi este o metoda de investigare, totusi biopsia hepatica nu poate fi aplicata la toti pacientii. Şi asta deoarece este o metoda invaziva, iar persoanele cu risc nu pot beneficia de aceasta. „Biopsia hepatica nu poate fi efectuata, de exemplu, pacientilor care au tulburari de coagulare pentru ca risca sa produca o hemoragie.

Se poate trece prin vase de sange uneori mai mari si unul din incidentele nedorite este hemoragia la locul de punctie, uneori hemoragia abdominala mai serioasa care necesita interventie chirurgicala. Sunt pacienti care au tulburari neurologice sau probleme legate de cutia toracica, o modificare din cauza unor boli sau a unor traumatisme. Acestea fac imposibile efectuarea acestor manevre si nu se poate aborda ficatul printre coaste asa cum se procedeaza in mod obisnuit”, a declarat pentru Sanatatea TV, dr. Adriana Motoc.

Articolul precedentPrescrierea medicatiei pentru pacientii transplantati trebuie facuta doar de medicii specialisti din centrele acreditate
Articolul următorBiopsia hepatica: Pro si contra acestei proceduri