Primul transplant hepatic dublu din Romania a fost efectuat cu succes la Institutul Clinic Fundeni, in cadrul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic „Dan Setlacec”.

Pacienta a fost o fata in varsta de 14 ani, cu o greutate de 77 de kilograme, care suferea de boala Wilson, afectiune metabolica a ficatului caracterizata prin depunerea de cupru la nivelul ficatului si transformarea cirotica a acestuia. Fetei i-au fost transplantate doua portiuni de ficat: una de la mama sa, in varsta de 33 de ani si una de la sora sa, in varsta de 19 ani. S-a recurs la transplantul dublu deoarece nici una din cele doua donatoare nu putea dona un fragment de ficat suficient de mare pentru o primitoare de 77 de kilograme.

Pacienta a fost descoperita de catre dr. Alexandrina Constantinescu, gastroenterolog in Clinica de Pediatrie Fundeni. Echipele chirurgicale au fost coordonate de prof. univ. dr. Irinel Popescu, iar echipele anestezice de dr. Gabriela Droc. De asemenea anastomozele arteriale au fost efectuate la microscop de prof. univ. dr Ion Lascar. Evolutia postoperatorie, atat a celor doua donatoare, cat si a primitoarei este in limite normale. Operatia de prelevare s-a desfasurat simultan. Prima data a fost implantata portiunea de ficat de la mama la fiica, ca in faza a doua a operatiei sa fie implantata jumatatea stanga a ficatului de la sora.

Acesta premiera medicala nationala continua seria evenimentelor de anvergura medicale realizate la Institutul Clinic Fundeni. in cadrul acestei institutii au fost realizate primele operatii pe cord deschis cu circulatie extracorporala, primul transplant renal, primul serviciu de reanimare, primul transplant medular cu conditionare redusa, primul transplant hepatic din Romania.