„Cand vorbim de lupus gandurile duc la lup. Ce legatura este intre lup si o suferinta cutanata? in realitate conexiunea nu se face asa. Respectivele leziuni, lupusul tuberculos sau lupusul cutanat se caracterizeaza prin aparitia pe piele de leziuni distructive, care atunci cand se vindeca lasa in urma lor cicatrici care seamana cu cicatricele care raman dupa muscatura de lup, de unde si botezul lor de lupus”, a declarat intr-un interviu pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog, seful Departamentului de Medicina Regenerativa din cadrul Institutului de Medicina Comparata Bucuresti.

Lupusul eritematos prezinta doua forme, o forma strict cutanata denumita si lupus eritematos cronic discoid, care se localizeaza frecvent la nivelul fetei si varianta sistemica, care afecteaza atat pielea fetei cat si cele mai importante organe interne. in aceasta situatie pot fi afectati rinichii, plamanii, structurile vasculare, tubul digestiv, chiar si creierul.

Lupusul eritematos cronic discoid poate aparea la orice varsta, atat la copii cat mai ales la persoanele de varsta inaintata. De asemenea, lupusul eritematos este frecvent chiar si la persoanele care sufera de sindromul imunodeficientei, acest lucru fiind posibil ca urmare a prabusirii sistemului imunitar.

Cu toate acestea, aparitia lupusului eritematos poate fi prevenita prin evitarea expunerii la radiatii ultraviolete, la radiatii infrarosii, evitarea sporturilor traumatizante, cu traumatisme repetitive. Totodata, pacientului cu boala lupica i se recomanda sa nu mearga la plaja, iar daca este femeie sa nu ramana insarcinata.

in ceea ce priveste vindecarea pacientului cu lupus ” nu putem folosi termenul de vindecare, asa cum il folosim in sensul unui furuncul. La furuncul e clar, am dat antibioticul, am distrus microbul, omul s-a vindecat. in boala lupica rezolvi problema imunitatii, dar predispozitia genetica ramane si atunci cand organismul va veni din nou in conditii favorizante manifestarii predispozitiei genetice atunci boala se va reaprinde”, a subliniat prof. univ. dr. Ioan Nedelcu.