Astenia de primavara este o stare care se instaleaza o data cu schimbarea vremii, organismul fiind nevoit sa se adapteze unui nou ciclu. in anotimpul rece, oamenii trec printr-o perioada de letargie, o stare mai greu de suportat, iar primavara, organismul acestora revine la viata asemenea naturii care renaste.

„Ca si simptomatologie astenia se instaleaza de obicei brusc, odata cu cresterea luminii. Cu cat luminozitatea este mai mare, cu atat efectul este mai brusc asupra organismului. Se manifesta prin ameteli, stare generala proasta, lipsa de viata. Suntem asa mai apatici, fara sa avem chef sa facem ceva, mai mult sa stam, sa dormin”, a declarat intr-un interviu Sanatatea TV, dr. Manuela Paduraru, psiholog in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri.

Astenia de primavara poatefi comparata cu o depresie incipienta, deoarece simptomele se regasesc si in cazul depresiei. Cu toate acestea, astenia de primavara nu este o depresie ca atare, insa netratata corespunzator poate duce la depresie. Medicii specialisti sunt de parere ca astenia de primavara apare la aproximativ 40% din populatia generala.

Pentru a combate simptomele astenie de primavara, dr. Manuela Paduraru recomanda o alimentatie corespunzatoare, bazata pe legume, fructe, apa, dar si mult sport, iesirile in natura cu prietenii si evitarea calculatorului si a internetului.