Ziua Pneumologiei Romanesti a fost sarbatorita pentru prima data in tara noastra in data de 3 octombrie 2012. Initiativa infiintarii Zilei Pneumologiei Romanesti apartine Societatii Romane de Pneumologie si a venit in contextul in care din ce in ce mai multi romani sunt diagnosticati cu afectiuni pulmonare.

„Ziua Pneumologiei Romanesti a aparut in ideea de a vorbi mai mult despre pneumologie, despre problemele vechi si noi cu care se confrunta pacientii romani si medicii pneumologi sub presiunea afectiunilor infectioase specifice si nespecifice aflate in crestere ca si al celor cronice respiratorii netuberculoase in evolutie”, a declarat pentru SanatateaTV.ro, prof. univ. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

in acelasi timp, Ziua Pneumologiei Romanesti reprezinta si o incununare a tuturor eforturilor depuse de-a lungul timpului de medicii specialisti pneumologi in lupta cu afectiunile pulmonare.

„Aceasta zi marcheaza progresele inregistrate de-a lungul timpului si demonstreaza ca suntem pe o curba ascendenta si ca avem multe lucruri realizate dar si de corectat pe viitor. Aceasta zi marcheaza, de altfel, si faptul ca toate activitatile desfasurate de medicii specialisti pneumologi, de medicii rezidenti si-au atins tintele”, a mai precizat prof. univ. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Potrivit datelor Societatii Romane de Pneumologie, in Romania aproximativ un milion de pacienti sunt astmatici, iar cinci milioane sunt predispusi sindromului bronsitic. Mai mult decat atat, 27% din populatia tarii prezinta dependenta nicotinica.