Sistemul de sanatate ar putea intra in blocaj, iar pacientii vor fi nevoiti sa scoata bani din buzunare pentru toate serviciile medicale incepand cu luna noiembrie 2012. Acest lucru va fi posibil daca nu se va face o rectificare bugetara rapida, se arata intr-un comunicat de presa trimis redactiei SanatateaTV.ro de Alianta pentru Sanatate din Romania (A.P.S.R.).

„Bugetul construit si nerectificat a lasat fara finantare sanatatea in trimestrul IV. Tocmai de aceea furnizorii de servicii si produse medicale nu mai au alta optiune decat sa ofere servicii contra-cost. Biletele de trimitere, retetele compensate si gratuite vor fi inutile deoarece nu vor mai putea fi onorate”, se arata in comunicat.

Potrivit presedintelui A.P.S.R., Cristian Hotoboc, sistemul de sanatate din Romania este unul de tip inchis. „Nu cunoastem cate fonduri au fost cheltuite pana la un moment dat pentru servicii sau pe programe nationale. Trebuie imperios crescuta transparenta cheltuirii banilor publici. Ne intrebam care sunt modalitatile sau solutiile, prin care putem face ca sistemul sa functioneze normal, sa responsabilizam persoanele desemnate in functiile de decizie pentru a lua masurile urgente care sa ne salveze de la acest declin atat ca specialisti si furnizori cat si ca pacienti care cautam sanatatea intr-un sistem bolnav”, a declarat Cristian Hotoboc, presedinte A.P.S.R.

in acelasi timp, secretarul general al A.P.S.R. si presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu, este de parere ca s-a ajuns intr-un punct in care pacientul roman nu mai beneficiaza de statutul de asigurat la serviciile de sanatate decat scriptic. „Rolul asigurarii de sanatate este sa preia riscul financiar in caz de boala. Practic, trebuie sa platim sume accesibile atunci cand suntem sanatosi pentru a nu mai plati sume mari si inaccesibile in cazul in care ne imbolnavim pe neasteptate. in realitate, decontarile de catre sistemul public de asigurari de sanatate au devenit tot mai scazute, ajungand la cote care nu mai reprezinta acoperirea riscului financiar. Pacientii platesc de cele mai multe ori intre 60 si 100% din contravaloarea serviciilor de sanatate. Motivul principal este subfinantarea grava a sistemului de sanatate, astfel incat s-a ajuns la restrangerea masiva a rolului CNAS in conditiile in care pacientii platesc cotele de contributie la sistem. Care mai este rolul CNAS daca nu ii sunt asigurate fondurile necesare?”, a subliniat Vasile Barbu.

Nici in cazul laboratoarelor si radiologiei, lucrurile nu stau mai bine, dr. Cosmin Alexandrescu, presedintele Asociatiei Profesionale a Medicilor de Ambulatoriu, precizand ca aceste doua sectoare au fost intotdeauna vitregite, fiind obligate sa lucreze la tarife impuse de stat inferioare costurilor reale. Mai mult decat atat, dr. Cosmin Alexandrescu a atentionat ca „intarzierile la plati, valorile extrem de mici ale plafoanelor coroborate cu epuizarea fondurilor pentru ultimul trimestru ne vor obliga sa oferim numai servicii cu plata pentru a evita falimentul.”

in ciuda promisiunilor guvernantilor de solutionare a problemelor existente, pacientii oncologici inca se afla intr-o stare critica. „Tratamentele sunt incomplete, pacientii adulti si copiii sunt in situatia de a se zbate singuri, statul nefiind alaturi de ei, iar medicii aflandu-se in imposibilitatea de a respecta protocoalele oncologice de tratament”, a mentionat presedintele Asociatiei P.A.V.E.L, Olga Cridland.

Furnizarea de medicamente a fost de asemenea afectata de blocajul financiar din sistemul de sanatate, in prezent platindu-se facturi afecrente lunii octombrie 2011, potrivit presedintelui Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania, dr. Viorel Vasile.

Insuficienta fondurilor din sanatate a dus si la degradarea livrarii produse medicale, precum si a ingrijirilor la domiciliu, dupa cum se mai arata in comunicat.

Afectati de subfinantarea din sistemul de sanatate ar putea fi sipacientii cu hepatite virale. Potrivit presedintelui Asociatiei SANO-HEP Romania, Gheorghe Ionescu, „nefinantarea trimestrului IV duce si la oprirea tratamentului pentru hepatitele virale afectand grav sanatatea pacientilor.”

Mai multe informatii despre acest subiect puteti afla accesand www.comunicatemedicale.ro