in Romania 500.000 de persoane sufera de epilepsie, in timp ce la nivel mondial, 1 din 100 de oameni sufera din cauza acestei afectiuni. Mai mult decat atat, aceasta tulburare raspunde la tratament medicamentos in doar 70% din cazuri, astfel ca 3 din 10 pacienti nu isi pot controla afectiunea, deoarece unele forme ale bolii sunt rezistente si necesita altfel de interventii sau tratamente adecvate.

in acest context, in data de 26 martie 2012, cu ocazia Zilei Mondiale a Epilepsiei (Purple Day), sarbatorita in Romania pentru prima data, Asociatia Pacientilor cu Epilepsie din Romania deruleaza o campanie de informare cu scopul de a sublinia necesitatea constientizarii impactului acestei afectiuni asupra pacientilor si familiilor acestora. Cu ocazia Purple Day, oamenii sunt incurajati sa poarte culoarea mov, desemnata la nivel international simbolul acestei zile, in spirit de solidaritate cu cei care sufera de epilepsie in toata lumea.

„Ziua Mondiala a Epilepsiei o marcam pentru prima data in Romania. Ea a fost fondata in 2008 sub numele de Purple Day, alaturi de 50 de tari de pe continentele lumii. Cu aceasta ocazie ne-am gandit sa desfasuram o campanie de informare cu privire la impactul epilepsiei. in aceasta zi incurajam oamenii sa poarte culoarea mov desemnata la nivel international simbolul acestei zile, dupa culoarea lavandei in spirit de solidaritate cu cei care sufera de epilepsie in toata lumea. Totodata ne dorim sa sensibilizam pe cat posibil, atat opinia publica, in general cat si decidentii politici, in special, care au putere de decizie si printr-un efort sustinut pot sa schimbe in bine problematica pe care noi o consideram complexa in aceasta afectiune”, a declarat Ileana Ştefan, Director Executiv al Asociatiei Pacientilor cu Epilepsie din Romania (ASPERO), intr-un interviu pentru Sanatatea Tv.

Una dintre problemele serioase cu care bolnavii de epilepsie se confrunta este cea a stigmatizarii. „Pacientii care sufera de epilepsie se confrunta deseori cu probleme sociale si psihologice pentru ca sunt marginalizati sau discriminati si astfel ajung sa se izoleze. Toate acestea se intampla din cauza crizelor epileptice pe care nu le pot controla si care pot izbucni oricand”, a subliniat dr. Ioana Mindruta, medic primar neurolog.

De asemenea, principalele probleme evidentiate de medici se refera numarul redus de centre specializate in explorarea si tratarea epilepsiei, accesul limitat al pacientilor la investigatii specifice(din cauza lipsei de echipament sau a pretului ridicat al analizelor), lipsa de cooperare a pacientilor, cauzata de nivelul redus de educatie, precum si refuzul de a accepta diagnosticul si tratamentul.

Epilepsia afecteaza 3,4 milioane de europeni si peste 50 de milioane de oameni la nivel mondial si este a 2-a cea mai frecventa tulburare neurologica. Aproximativ 90% dintre persoanele care sufera de epilepsie traiesc in tari aflate in curs de dezvoltare, unde incidenta afectiunii este aproape de 2 ori mai mare in comparatie cu tarile dezvoltate.

Totodata, in tarile in curs de dezvoltare, 75% din pacientii epileptici nu beneficiaza de tratamentul necesar. Potrivit estimarilor, intre 4 si 10 pacienti la fiecare 1.000 de persoane sufera de epilepsie activa, care se manifesta prin crize fara o cauza identificabila. La nivel mondial, 10% dintre oameni au o criza convulsiva de-a lungul vietii si suspecteaza ca ar putea fi afectati de epilepsie, desi tulburarea presupune in fapt recurenta crizelor convulsive.

Un material video despre acest subiect gasiti aici