Strabismul trebuie tratat, iar vederea trebuie recuperata pana la varsta de 6 ani. Dupa aceea, orice interventie este tardiva, iar un copil strabic nedus la timp la medic este condamnat pentru tot restul vietii lui, fiindca el nu va putea sa practice o serie de meserii unde se cere o vedere egala la ambii ochi. De exemplu, copilul strabic nu va putea lucra niciodata in armata, in politie sau in transporturi.

„incercam si speram, ca domnul ministru al Sanatatii, Ladislau Ritli, care e pediatru sa legifereze consultul oftalmologic al copilului inainte de 4 ani. Acest consult primar il poate face orice medic de familie cu octotip desenat si atat are de facut, sa ia vederea cu fiecare ochi in parte si daca constata o anomalie atunci sa-l trimita la specialist”, a adaugat prof. univ. dr. Monica Pop.

Strabismul este dat de obicei de vicii de refractie si apare cel mai frecvent la copii. De cele mai multe ori viciile de refractie se mostenesc, deci daca un parinte poarta ochelari sau are probleme oftalmologice, proportia de transmitere la copil a afectiunii este de peste 70%, deci e o exceptie cand nu mosteneste.

Un diagnostic precoce poate creste sansele de recuperare a vederii. Niciun copil strabic nu trebuie neglijat si intotdeauna trebuie dus la un consult, cel tarziu la 3 ani, pentru a se rezolva acest strabism, fiindca ochiul deviat are nevoie de o lentila corectoare.Altfel, daca el nu-si primeste lentila la timp creierul sterge imaginea si complica afectiunea. E foarte important ca orice copil indiferent de varsta lui, indiferent daca acel copil este un sugar, sa fie vazut de medicul oftalmolog, daca este strabic.

Un articol despre acest subiect gasitiaici