Tuberculoza multidrog-rezistenta este o forma rara de tuberculoza, in care microbul a capatat rezistenta la cel putin 2 tuberculostatice. Orice persoana cu imunitatea scazuta se poate imbolnavii. Aceasta forma de imbolnavire apare ca urmare a nerespectarii tratamentului pentru tuberculoza sensibila, ca urmare a unor greseli terapeutice sau a unui diagnostic deficitar.

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ale Programului National de control al tuberculozei, in Romania sunt diagnosticati cu tuberculoza multidrog-rezistenta peste 1400 de bolnavi. O parte dintre pacientii cu tuberculoza au fost tratati printr-un proiect al Fondului global, care a asigurat medicamentele specifice si consiliere psihologica. De asemenea, pacienti cu tuberculoza au fost tratati si cu medicamente disponibile in cadrul Programului National de control al tuberculozei, deseori inadecvate specificului rezistentei microbilor cu care pacientii sunt infectati.

Dintre pacientii care au fost tratati in cadrul Programului National, 20% s-au vindecat, 24% au murit , 20% au intrerupt tratamentul, iar 29% dintre ei au suferit un esec terapeutic. De asemenea, cei care au primit tratamentul in cadrul proiectului finantat de Fondul global, 67% s-au vindecat, 10% au murit, 10% au intrerupt tratamentul, iar 13% au evut esec terapeutic.

Din acest motiv, de Ziua Internationala de lupta impotriva tuberculozei, Asociatia pentru sprijinirea pacientilor cu tuberculoza multidrog-rezistenta a tras un semnal de alarma in privinta lipsei tratamentului pentru o parte dintre pacientii care sufera de aceasta boala.

„Solicitam autoritatilor sa ofere aceeasi sansa la tratament pentru pacientii tratati in cadrul Programului National. Diagnosticul precoce si tratamentul modern le creste acestor pacienti considerabil sansa la viata. De asemenea, avem nevoie urgent de mijloace de diagnostic moderne si rapide. Impactul tuberculozei cu multidrog rezistenta este imens asupra bolnavului. Este afectata starea fizica, psihica, familia si cariera, se experimenteaza deseori excludere sociala. Este imperios necesar ca statul roman sa se implice activ in controlul adecvat pentru aceasta boala, inclusiv in rezolvarea aspectelor sociale ce favorizeaza aparitia ti mentinerea imbolnavirii cu TB-MDR”, a declarat Catalina Constantin, vicepresedintele Asociatiei pentru sprijinirea pacientilor cu tuberculoza multidrog rezistenta.