Ziua Asistentelor de Oncologie Pediatrică: „Suntem mândre de ele, de dragostea cu care își fac meseria, de compasiunea și răbdarea de care dau dovadă în fiecare zi. Doamnelor, vă mulțumim!”

0
431

Suntem în luna curajului și rezilienței copiilor cu cancer și a familiilor lor, septembrie fiind marcată, pe plan internaţional, activităților de conştientizare a cancerelor la copii (Childhood Cancer Awareness Month).

Dar astăzi, este și ziua lor, Ziua Asistentelor de Oncologie Pediatrică, moment în care primesc unul dintre cele mai frumoase mesaje și aprecieri a vocației lor:

„În echipa noastră de tratamente la domicliul copiilor cu cancer, aceste doamne sunt cele care interacționează cel mai mult cu copiii și familiile lor.

Ele sunt primele care primesc lacrimile copiilor și frustrările părinților.

Cele care aplică procedurile necesare și uneori dureroase.

Cele care repetă de zeci de ori instrucțiunile și care cunosc cel mai bine fiecare copil bolnav.

Dar și cele cărora le ghicești cu ușurință zâmbetul din spatele măștii chirurgicale.

Cele pe care copiii le recunosc după căldura din voce și mângâierea din priviri.

Cele care se gândesc la tot și nu uită niciodată să aline și să îmbrățișeze.

Suntem mândre de ele, echipa noastră de nouă asistente care merg acasă la copiii cu cancer din Constanța și București! De dragostea cu care își fac meseria, de compasiunea și răbdarea de care dau dovadă în fiecare zi. Doamnelor, vă mulțumim!” – transmite Asociația Dăruiește Aripi, cea care în această perioadă, în parteneriat cu Institutul Oncologic Bucureşti (IOB), merge acasă la copiii bolnavi de cancer din Dobrogea și Muntenia, pentru îngrijiri medicale gratuite, în condiții de siguranță maximă, sub supravegherea medicului curant.

Dăruiește Aripi, alături de micuții pacienți

La un an de la lansarea acestui program, personalul medical a efectuat 376 vizite la domiciliu, a recoltat 583 de analize şi a parcurs peste 15000 de kilometri între spital şi casele copiilor; activitățile cadrelor implicate înseamnă mai multe zile petrecute de copii acasă şi mai puţine ore pe drum sau prin spitale. Nu în ultimul rând, programul de vizite la domiciliu reduce povara financiară pentru familiile acestora.

Serviciile oferite de Dăruieşte Aripi includ evaluarea şi monitorizarea între curele de chimioterapie, recoltarea de analize, administrarea unor terapii de suport, consiliere psihologică, evaluarea calităţii vieţii, instruirea membrilor familiei pentru îngrijirea micilor pacienţi şi îngrijire paliativă.

Fondatoarea şi preşedintele Asociaţiei Dăruieşte Aripi, Alina Pătrăhău menționează: „Bucuria mea cea mai mare este faptul că întotdeauna am găsit soluţii şi resurse să mergem acasă la toţi micii pacienţi care au nevoie. În România există doar 13 centre de oncologie pediatrică, grupate în 8 judeţe. Copiii cu cancer sunt peste tot, în multe oraşe mici şi în multe sate. Ne dorim ca toţi copiii din ţară să beneficieze de acest program.”

„Programul de tratamente la domiciliu ajută enorm aceşti copii. O singură zi în care ei rămân acasă, în loc să o petreacă în spital, înseamnă linişte sufletească pentru ei şi pentru părinţi. Atunci când asistenta din spital vine acasă, parcă totul merge mai uşor, inclusiv când cei mici trebuie să revină la spital. Rezultatele analizelor recoltate prin programul nostru le oferă medicilor posibilitatea să planifice cu exactitate derularea curelor de chimioterapie” – relatează Andreea Drăgan, mama unui copil supravieţuitor de cancer şi coordonatoarea dispeceratului organizat de Asociaţia Dăruieşte Aripi la IOB.

Asociaţia Dăruieşte Aripi este o organizaţie non-profit de utilitate publică care desfăşoară programe inovatoare în oncologia pediatrică; unul dintre proiectele emblemă, Registrul Naţional al Cancerelor la Copii, a fost premiat de Parlamentul European cu distincţia „Cetăţeanul European 2020”.

În cei 10 ani de activitate a dezvoltat şi implementat peste 40 proiecte – servicii medicale în premieră, dar şi reconstrucţii şi modernizări de secţii în spitalele publice iar în prezent îşi propune să dezvolte, în viitorul apropiat, parteneriate similare cu Institutul Clinic Fundeni şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Marie Curie”.

Articolul precedentÎn acest zile, la Iași: Congresul Național de Medicină Școlară Universitară și Asistență Socială și Congresul Medicilor Stomatologi – Medicină Școlară și Universitară Stomatologică.
Articolul următorCNAS reamintește ce acte eliberează gratuit medicii de familie la început de an școlar