Vrei sa ajuți, în timpul liber, copiii abandonați? Se caută 1000 voluntari

0
493
foto: ajungemmari.ro

Copiii instituţionalizați se confruntă adesea cu probleme de integrare în societate și cu faptul că au lacune în educație. Au nevoie de ajutor pentru pregătire suplimentară la mai multe discipline, dar și de activități creative, care să îi ajute să afle ce le place, spre ce au înclinaţii şi ce ar putea dezvolta ca să-şi asigure o sănătate optimă și un viitor luminos:

„Copiii din sistemul de protecție își trăiesc viața cu griji, frici și anxietate. Simt că nu au putere să meargă mai departe și să lupte cu traumele emoționale. Ca să ajungă mari, copiii din sistemul de protecție au nevoie de oameni cu suflet bun care să le devină prieteni, modele, pe care să se bazeze în momente importante din viața lor. Cu ajutorul unei rețele de voluntari în București și în 24 de județe din țară, <<Ajungem MARI>> vine în sprijinul lor pentru a le oferi șansa la un viitor mai bun.

Căutăm 1.000 voluntari pentru cei peste 3.000 de copii abandonați din Capitală și 24 de județe din țară” – transmit reprezentanții programului „Ajungem MARI” al Asociaţiei Lindenfeld ce susţine, pe termen lung, educaţia copiilor şi tinerilor din centre de plasament şi medii defavorizate.

Ce abilități și cât timp îi sunt necesare unui voluntar pentru a ajuta copiii abandonați

„Voluntarii ar urma să-și petreacă două ore pe săptămână cu copiii, în format fizic, oferindu-le ajutor la teme, meditații, șansa la o viață normală și viitor. Copiii au nevoie de pregătire școlară, consiliere vocațională, excursii, și mai presus de orice, de un prieten.

Vrei o provocare în viața ta? Vrei să ieși din zona de confort? Dezvoltare personală? La noi ai parte de toate!Să fii voluntar Ajungem MARI este o mare responsabilitate, dar şi o extraordinară bucurie. Nu trebuie să ai un talent aparte, ci trebuie să faci ceva la care ne pricepem cu toții, să faci Bine. Vei lucra însă cu inimi fragile şi suflete mari, aşa că ai nevoie de empatie, de dorinţa de a avea impact în mod real și de asumarea acestei responsabilități.

Tocmai de aceea, te rugam ca înainte de a te înscrie, să parcurgi toate informațiile de mai jos pentru a înțelege exact cum funcționează programul de voluntariat, cum sunt copiii cu care vei lucra, care sunt nevoile și ce activități vei face cu ei” – se menționează pe site-ul proiectului unde doritorii se pot înscrie pentru a participa la activitățile amintite.

„La începutul fiecărui modul vrem să ne asigurăm că voluntarii sunt serioși și consecvenți și se vor implica până la finalul programului, în special pentru că lucrăm cu copii care au suferit deja în urma abandonului sau separării de familie. Vom stabili de comun acord o zi, un interval orar și o activitate pe care le respecți pe tot parcursul modulului (dacă nu apar situații excepționale). 

Pentru activităţile desfăşurate fizic, programul tău va fi de o ședință pe săptămână, cu durata de 1 oră 30 min – 2 ore. La acestea se adaugă încă o oră săptămânal pentru pregătirea și raportarea activității. 

Activităţile se pot desfăşura în principiu atât în timpul săptămânii, cât şi în weekend, respectând programul de şcoală, de masă și odihnă al copiilor. Programul lor poate varia de la un centru la altul, dar orientativ orele se pot desfășura în intervalele 9-11 (valabil pentru zilele de weekend, când copiii nu sunt la şcoală), 14:00-16:00 si 17:00-19:00. 

Sunt puține centre unde voluntarii pot veni după ora 18:00, de aceea majoritatea voluntarilor angajați aleg să meargă la copii în weekend. Dacă lucrezi în ture, putem găsi soluții de implicare alături de alți voluntari. 

Pentru fiecare centru sunt repartizați 10-20 de voluntari care formează o echipă coordonată de un voluntar. Rolul voluntarului coordonator este de a facilita organizarea și monitoriza voluntarii” – menționează organizatorii proiectului.

Vo0luntarii organizației lucrează cu copiii din centre de plasament şi apartamente de tip familial pe care îi susţin să „ajungă MARI” până când ies din sistemul de protecţie a copilului. Peste 1.400 de voluntari merg săptămânal la cei 2.500 de copii şi tineri incluşi în program, timp de cel puţin opt luni, oferindu-le ajutorul pentru pregătirea sau recuperarea şcolară, realizând cu ei ateliere creative, de dezvoltare personală sau cultură generală, sprijinindu-i educaţional, moral şi emoţional să devină adulţi responsabili, independenţi şi fericiţi.

Articolul precedentOMS: Câteva zile până la Summitul Global pentru Medicină Tradițională
Articolul următorMinisterul Sănătății: „Vaccinarea nu este și nu va deveni obligatorie”