
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) convoacă Summitul Global pentru Medicină Tradițională pe 17 și 18 august, la Gandhinagar, Gujarat, India.
Summit- ul Global al OMS pentru Medicină Tradițională din 2023 este organizat de Centrul Global de Medicină Tradițională al OMS și este găzduit în colaborare cu Guvernul Indiei, care deține președinția G20 în 2023 sub tema „Un pământ, o familie, un viitor”. Acesta va fi primul dintr-o serie de summituri globale ale OMS privind medicina tradițională, care vor avea loc o dată la doi ani în diferite regiuni ale OMS., Summit-ul va explora rolul medicinei tradiționale, complementare și integrative în abordarea provocărilor stringente în materie de sănătate și în promovarea progresului în sănătatea globală și dezvoltarea durabilă.
Participanții la nivel înalt vor include directorul general al OMS și directorii regionali, miniștrii sănătății G20 și invitați la nivel înalt din țări din cele șase regiuni ale OMS. Vor participa și oameni de știință, practicieni ai medicinei tradiționale, lucrători din domeniul sănătății și membri ai organizațiilor societății civile.
În căutarea sănătății pentru toți
Summit-ul va explora modalități de a extinde progresele științifice și de a realiza potențialul cunoștințelor bazate pe dovezi în utilizarea medicinei tradiționale pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor din întreaga lume. Oamenii de știință și alți experți vor conduce discuții tehnice despre cercetare, dovezi și învățare; politică, date și reglementări; inovare și sănătate digitală; și biodiversitatea, echitatea și cunoștințele indigene.
„Medicina tradițională poate juca un rol important și catalizator în atingerea obiectivului de acoperire universală a sănătății și atingerea țintelor globale legate de sănătate, care au fost în afara drumului chiar înainte de perturbarea cauzată de pandemia COVID-19”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS. „Aducerea medicinei tradiționale în curentul principal al asistenței medicale – în mod adecvat, eficient și, mai presus de toate, în siguranță, bazată pe cele mai recente dovezi științifice – poate ajuta la eliminarea lacunelor de acces pentru milioane de oameni din întreaga lume. Ar fi un pas important către abordări holistice și centrate pe oameni ale sănătății și bunăstării” precizează oficialul.
Șefii de stat și de guvern, la reuniunea la nivel înalt a ONU din 2019 privind acoperirea universală a sănătății, au recunoscut necesitatea includerii serviciilor de medicină tradițională și complementară bazate pe dovezi, în special în asistența medicală primară, o piatră de temelie a sistemelor de sănătate, în urmărirea sănătății pentru toți.
Astăzi, medicina tradițională și complementară este bine stabilită în multe părți ale lumii, unde joacă un rol important în cultura, sănătatea și bunăstarea multor comunități. În unele țări, reprezintă o parte semnificativă a economiei sectorului sănătății iar pentru milioane de oameni din întreaga lume este singura sursă disponibilă de asistență medicală.
Avansarea științei în medicina tradițională
Medicina tradițională a contribuit la descoperirile medicale inovatoare și continuă să fie promițătoare. Metode de cercetare precum etnofarmacologia și farmacologia inversă ar putea ajuta la identificarea medicamentelor noi, sigure și eficiente din punct de vedere clinic, în timp ce aplicarea noilor tehnologii în sănătate și medicină – de exemplu genomica, noile tehnologii de diagnostic și inteligența artificială – ar putea deschide noi frontiere ale cunoașterii. despre medicina tradițională.
Pe fondul unei extinderi a utilizării medicinei tradiționale la nivel mondial, siguranța, eficacitatea și controlul calității produselor tradiționale și terapiilor bazate pe proceduri rămân priorități importante pentru autoritățile sanitare și pentru public. Natural nu înseamnă întotdeauna sigur, iar secolele de utilizare nu reprezintă o garanție a eficacității; prin urmare, metoda și procesul științific trebuie aplicate pentru a furniza dovezile riguroase necesare pentru recomandarea medicamentelor tradiționale în ghidurile OMS.
„Avansarea științei în medicina tradițională ar trebui să fie menținută la aceleași standarde riguroase ca și în alte domenii ale sănătății. Acest lucru poate necesita o nouă gândire asupra metodologiilor care să abordeze aceste abordări mai holistice, contextuale și să furnizeze dovezi suficient de concludente și solide pentru a conduce la recomandări de politici”, a declarat Dr. John Reeder, Director al Programului Special de Cercetare și Formare în Bolile Tropicale al OMS. Director al Departamentului de Cercetare pentru Sănătate.
Summit-ul va explora cercetarea și evaluarea medicinei tradiționale, inclusiv metodologiile care pot fi utilizate pentru a dezvolta o agendă de cercetare globală și priorități în medicina tradițională, precum și provocările și oportunitățile bazate pe 25 de ani de cercetare în medicina tradițională. Vor fi prezentate concluziile analizelor sistematice ale medicinei și sănătății tradiționale, hărți de dovezi ale eficacității clinice și o hartă globală de cercetare a inteligenței artificiale privind medicina tradițională.
O bază de dovezi mai solidă va permite țărilor să dezvolte mecanisme adecvate și orientări politice pentru reglementarea, asigurarea controlului calității și monitorizarea practicilor, practicienilor și produselor din medicina tradițională, în conformitate cu contextele și nevoile naționale.
Sondaj global OMS privind medicina tradițională, ICD-11 și alte date
La Summit, OMS va prezenta concluziile emergente ale celui de-al treilea studiu global privind medicina tradițională, care, pentru prima dată, include întrebări privind finanțarea medicinei tradiționale și complementare, sănătatea popoarelor indigene, asigurarea calității, cunoștințele despre medicina tradițională, biodiversitate, comerț. , integrare, siguranța pacientului și multe altele. Sondajul complet, care va fi lansat mai târziu în cursul anului, mai întâi pe un tablou de bord interactiv online și apoi ca raport, va informa dezvoltarea strategiei actualizate de medicină tradițională a OMS 2025-2034, așa cum a solicitat Adunarea Mondială a Sănătății în mai 2023 .
Standardizarea documentației și codificării stării de medicină tradițională în sistemul de informații de sănătate de rutină este o condiție prealabilă pentru gestionarea și reglementarea eficientă a medicinei tradiționale în sistemele de sănătate. Aceasta include luarea în considerare a formelor, ratelor de incidență și a rezultatelor asociate cu asistența medicală din medicina tradițională. Summit-ul va fi o oportunitate de a prezenta experiențele țărilor, de a explora tendințele regionale și de a discuta despre cele mai bune practici, inclusiv în ceea ce privește punerea în aplicare a capitolului despre medicina tradițională din cea mai recentă Clasificare internațională a bolilor, ICD-11.
Participanții la Summit vor examina o imagine de ansamblu globală a peisajelor politice, juridice și de reglementare; structuri și politici formale de colectare a datelor și de stabilire a sistemelor de gestionare a informațiilor; o evaluare a programelor de educație și formare pentru dezvoltarea forței de muncă în medicina tradițională; și experiențe și cele mai bune practici privind formarea, acreditarea și reglementarea practicienilor de medicină tradițională, care pot crește substanțial siguranța pacienților și pot minimiza daunele pacientului în furnizarea de servicii de medicină tradițională.
Biodiversitatea și cunoștințele indigene
Biodiversitatea și cunoștințele indigene sunt piloni de bază ai medicinei tradiționale și a sănătății și bunăstării, în special pentru popoarele indigene; 80% din biodiversitatea rămasă din lume se află în teritorii sau teritorii indigene, în timp ce conservarea biodiversității este o problemă cheie legată de utilizarea durabilă a medicamentelor tradiționale.
În pregătirea Summit-ului, între 25 și 28 iulie a avut loc în Brazilia un atelier global al OMS despre biodiversitate, cunoștințe indigene, sănătate și bunăstare , pentru a înțelege mai bine legătura neprețuită dintre biodiversitate, cunoștințe tradiționale și sănătatea umană. Rezultatele întâlnirilor, sub formă de recomandări, vor fi prezentate la Summit și vor contribui la fluxul de lucru privind biodiversitatea și One Health.
Accentul summit-ului pe managementul durabil al biodiversității în fața crizei climatice va conduce la identificarea și partajarea celor mai bune practici, inițiative și cadre legislative privind protecția cunoștințelor tradiționale, inovare și acces și partajarea echitabilă a beneficiilor de către țări. Discuțiile de la Summit se vor concentra pe perspectiva crescândă a activităților economice globale legate de medicina tradițională, inovațiile indigene bazate pe cunoștințe în domeniul îngrijirii sănătății, aplicarea legilor și reglementărilor privind proprietatea intelectuală și utilizarea și promovarea medicinei indigene și ancestrale prin dialoguri interculturale. pentru a sprijini sănătatea comunității.
De ce acum?
De secole, cunoștințele tradiționale, indigene și ancestrale au reprezentat o resursă integrală pentru sănătate în gospodării și comunități și continuă să formeze o parte semnificativă a asistenței medicale în multe regiuni: 170 din cele 194 de state membre ale OMS au raportat despre utilizarea medicamentelor pe bază de plante . , acupunctură, yoga, terapii indigene și alte forme de medicamente tradiționale; mulți recunosc medicina tradițională ca o sursă valoroasă de asistență medicală și au luat măsuri pentru a integra practicile, produsele și practicienii în sistemele lor naționale.
Astăzi, medicina tradițională a devenit un fenomen global: cererea este în creștere, pacienții care caută o mai mare agenție și o mai mare proprietate asupra sănătății și bunăstării lor și caută o îngrijire medicală mai plină de compasiune și personalizată. Pentru milioane de oameni, în special pentru cei care trăiesc în zone îndepărtate și rurale, aceasta continuă să fie primul port de escală pentru sănătate și bunăstare, oferind îngrijiri acceptabile din punct de vedere cultural, disponibile și la prețuri accesibile.
OMS lucrează la medicina tradițională
Programul OMS de medicină tradițională a început în 1976; Astăzi, prin Unitatea sa de medicină tradițională, complementară și integrativă, OMS lucrează cu țările la dezvoltarea de standarde și repere pentru formarea și practicarea diferitelor sisteme de medicină tradițională și pentru integrarea lor bazată pe dovezi în Clasificarea internațională a bolilor (ICD) .
Cea de-a 11 -a revizuire a ICD (ICD-11), care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2022, include un capitol despre medicina tradițională pentru codificare duală și opțională, care se bazează pe medicina tradițională originară din medicina chineză antică (utilizată acum în mod obișnuit în China). , Japonia, Republica Coreea și în alte părți ale lumii). OMS dezvoltă următorul modul în capitolul despre medicina tradițională, care va include termeni de diagnosticare ai sistemelor de medicină Ayurveda, Unani și Siddha.
OMS implementează cea de-a doua strategie de medicină tradițională 2014–2023 , axată pe elaborarea de norme, standarde și documente tehnice bazate pe informații și date fiabile pentru a sprijini statele membre în furnizarea de servicii de medicină tradițională și complementară sigure, calificate și eficiente și integrarea corespunzătoare a acestora în sănătate. sisteme. Elaborarea unei strategii actualizate pentru perioada 2025-2034 a fost solicitată de statele membre la Adunarea Mondială a Sănătății din mai 2023.
În 2022, cu sprijinul Guvernului Indiei, OMS a înființat Centrul Global de Medicină Tradițională al OMS, ca răspuns la creșterea interesului global și a cererii pentru medicina tradițională bazată pe dovezi. Este primul și singurul centru global al OMS dedicat medicinei tradiționale. Acest centru de cunoștințe se concentrează pe parteneriat, dovezi, date, biodiversitate și inovație pentru a optimiza contribuția medicinei tradiționale la sănătatea globală, acoperirea universală a sănătății și dezvoltarea durabilă și este ghidat de respectul pentru moștenirile, resursele și drepturile locale.
Al treilea sondaj global privind medicina tradițională este conceput pentru a monitoriza progresul în performanța sistemelor tradiționale și complementare, pentru a înțelege mai bine rolul, funcția și impactul acestora în sistemele de sănătate ale țărilor și pentru a se alinia la cadrele de monitorizare ale OMS și la nivel mondial. Rezultatele vor sprijini dezvoltarea unei noi strategii de medicină tradițională 2025-2034. Sondajul se bazează pe sondajele globale anterioare efectuate în 2001 și 2012, cu date ulterioare colectate între 2016 și 2018. Rezultatele au fost publicate în Raportul global al OMS din 2019 privind medicina tradițională și complementară . Doi indicatori T&CM au fost incluși în lista de referință globală a 100 de indicatori de bază de sănătate (și Obiectivele de dezvoltare durabilă legate de sănătate).
Summitul Global al OMS pentru Medicină Tradițională va fi transmis în direct pe internet în limbile oficiale ale Națiunilor Unite și hindi
Dedicată bunăstării tuturor oamenilor și ghidată de știință, Organizația Mondială a Sănătății conduce și susține eforturile globale de a oferi tuturor, de pretutindeni, șanse egale la o viață sigură și sănătoasă. Suntem agenția ONU pentru sănătate care conectează națiunile, partenerii și oamenii din prima linie în peste 150 de locații – conducând răspunsul mondial la urgențe de sănătate, prevenirea bolilor, abordând cauzele principale ale problemelor de sănătate și extinzând accesul la medicamente și îngrijire medicală. Misiunea noastră este de a promova sănătatea, de a menține lumea în siguranță și de a servi cei vulnerabili.