Ministerul Sănătății: „Vaccinarea nu este și nu va deveni obligatorie”

0
263
Din cauza unei zvonistici care promovează, mai ales în spațiul online, informații false privind sănătatea publică, autoritățile revin asupra unor aspecte privitoare la Strategia națională de vaccinare, reamintind faptul că, în România, acest act nu este și nu poate fi obligatoriu.
Pentru a evita problemele cauzate de cei care fabrică și răspândesc informații false cu scopul de a provoca tensiuni la nivel social, medical sau politic, Ministerul Sănătății a transmis luni un comunicat de presă în care reafirmă faptul că niciun cetățean, adult sau copil, nu va putea fi obligat să se vaccineze:
„Strategia națională de vaccinare asigură acces echitabil pentru oricine, fără să impună vreo obligativitate. Niciun act normativ elaborat de Ministerul Sănătății nu va impune vaccinarea obligatorie! Acest act medical nu este și nu va fi obligatoriu!
Proiectul de Hotărâre de Guvern care cuprinde strategia națională de vaccinare pentru următorii ani intră în analiza interministerială urmând să fie propus spre adoptare în viitorul apropiat.
Specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății au specificat că actul normativ vine să ofere acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând și la orice vârstă, dar subliniază că actul normativ nu are niciun fel de prevedere cu privire la obligativitatea vaccinării. Femeile, adolescenții fete și băieți, se vor putea vaccina anti-HPV gratuit, numai dacă doresc și solicită medicului de familie prescripție” – se menționează în informarea recentă.

MS: „În situații epidemiologice speciale, copiii nevaccinați trebuie să rămână la domiciliu, până la stingerea focarului, pentru a fi protejați împotriva bolii”

Un alt obiectiv menționat de autorități prevede pregătirea specialiștilor pentru a crește capacitățile acestora de a informa corect și complet publicul cu privire la avantajele vaccinării:
„În școli, vaccinarea nu va fi obligatorie, dar va fi explicată și încurajată.
Prin ordin comun al ministrului Sănătății și cel al Educației sunt prevăzute măsuri care trebuie luate de unitatea de învățământ în situații epidemiologice speciale (de exemplu, focar de rujeolă). În această situație, copiii nevaccinați trebuie să rămână la domiciliu, până la stingerea focarului, pentru a fi protejați împotriva bolii.
Ministerul Sănătății dorește o țară cu oameni sănătoși și protejați de boli infecțioase. Erorile legate de vaccinarea anti-COVID nu trebuie să priveze românii de accesul la vaccinare. Cu siguranță, majoritatea contestatarilor sunt vaccinați în copilărie. Și copiii sau nepoții lor au aceleași drepturi la protejarea sănătății!” – se precizează în comunicat.

Ministerul Sănătății recunoaște erorile din timpul vaccinării anti-COVID

„Ministerul Sănătății dorește o țară cu oameni sănătoși și protejați de boli infecțioase. Erorile legate de vaccinarea anti-COVID nu trebuie să priveze românii de accesul la vaccinare. Cu siguranță, majoritatea contestatarilor sunt vaccinați în copilărie. Și copiii sau nepoții lor au aceleași drepturi la protejarea sănătății!”, conchid autoritățile.
Articolul precedentVrei sa ajuți, în timpul liber, copiii abandonați? Se caută 1000 voluntari
Articolul următorAlexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, despre „vaccinarea obligatorie”: „Aveți încredere în specialiștii în medicină, nu în specialiștii în fake-news!”