Virusul imunodeficientei umane poate fi combatut cu ajutorul laptelui matern, acest lucru fiind posibil datorita proprietatilor antivirale. Efectele laptelui matern asupra virusului HIV au fost dovedite dupa ce oamenii de stiinta au constatat faptul ca in ciuda ratei mari a infectarii femeilor, bebelusii sunt infectati intr-un numar mult mai mic.

Oamenii de stiinta au realizat un studiu pe soareci carora le-a administrat o substanta necunoscuta pana acum din laptele matern. Substanta poate elimina particulele virale HIV si celulele infectate. De asemenea, substanta necunoscuta poate bloca transmiterea virusului de la mama la copil.

Studiul a fost realizat pe soareci transgenici, cu maduva osoasa, ficat si glanda timus provenite de la om, si care primeau doze orale de virus. Cercetatorii americani au observat faptul ca, in cazul soarecii alaptati nu s-a produs transmiterea virusului de la mamele infectate la pui, desi se stie ca virusul trece in laptele matern. Astfel, concluzia cercetatorilor este aceea ca laptele matern are capacitatea de elimina virusul imunodeficientei umane.

Din punct de vedere statisc aproximativ 15% dintre copiii nascuti din mame seropozitive, se infecteaza chiar daca sunt alaptati cu lapte matern. Cercetatorii sunt de parere ca statistica este rezultatul faptului ca mamele prezinta crapaturi la nivelul mameloanelor, ceea ce ii expune pe bebelusi la contaminare prin contactul cu sangele mamei.

Oamenii de stiinta intentioneaza sa realizeze si alte teste pentru identifica substanta care ar putea elimina virusul de sange si in felul acesta sa previna incidenta virusului HIV.