Ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi a declarat in cadrul Conferintei Nationale a Pacientilor desfasurata in perioada 14-16 iunie 2012, ca citostaticele vor reveni in Romania in conditiile in care situatia pacientilor cu cancer este dramatica.

De asemenea, ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi a avut o discutie cu conf. univ. dr. Monica Dragomir, seful sectiei Oncopedrie din cadrul Institutului Oncologic Bucuresti si cu reprezentantii asociatiilor de pacienti din domeniul oncologiei.

Conf. univ. dr. Monica Dragomir a afirmat cǎ oncopediatria romȃneascǎ are mari probleme ȋn ceea ce priveste accesul copiilor la investigatii moderne si ȋn ceea ce priveste lipsa personalului medical.

„Patologia copilului este cu totul alta decȃt la adulti, si este dominatǎ de leucemii si limfoame. Avem posibilitatea de a realiza teste performante, dar nu toate ȋn acelasi loc, din pǎcate. Existǎ douǎ institutii ȋn tarǎ ȋn care se realizeazǎ trasplant medular. Existǎ doar douǎ clinici, una ȋn Bucuresti si una ȋn Cluj care pot trata problemele oncologice la copil si colaborǎm cu clinici din Europa ȋn cazul ȋn care nu existǎ tratament disponibil aici”, a declarat conf. univ. dr. Monica Dragomir, ȋn cadrul conferintei.

in privinta accesului la medicamente, dr.Vasile Cepoi a dat asigurari ca se vor lua masuri pentru remedierea problemelor legate de distributia citostaticelor. Mai mult, oficialul a confirmat faptul ca a€œtrebuie dezvoltat un program national care sa plece de la depistarea precoce a cancerului. in prezent exista un program doar pe chimioterapie, oncologia pentru adulti neavand un program adevarat de cancer.”

Totodata, conf. univ. dr. Florian Bodog, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a precizat cǎ Ministerul Sǎnǎtǎtii va aduce ȋn tarǎ medicamentele care lipsesc din spitale.

„Finantarea se va face pe baza unei liste propusa de Ministerul Sanatatii si aprobata de Guvern, lista pe care se vor gasi toate medicamentele de care pacientii au nevoie. Ministerul Sanatatii are o politica de a aduce medicamentele pe care importatorii, datorita unor ratiuni economice, nu le mai aduc in tara. in momentul de fata se deruleaza prin UNIFARM o campanie de a aduce medicamente citostatice sau unele antibiotice, unii factori de crestere, care in momentul de fata nu se gasesc pe piata romaneasca,” a precizat conf. univ. dr. Florian Bodog.