Usturoiul este folosit atat pentru a da savoare mancarurilor cat si in scop terapeutic, deoarece ajuta la o buna functionare a sistemului cardiac. Consumat zilnic, usturoiul elimina factorii importanti care provoaca aparitia bolilor de inima,adica hipertensiunea arteriala, acumularea de toxine si cresterea nivelului de colesterol.

Pentru ca un colesterol marit duce la aparitia atacului cerebral sau chiar la ateroscleroza, prin depunerea lui pe vasele de sange si ingreuneaza circulatia sangelui, specialistii recomanda consumul de usturoi pentru ca scade colesterolul „rau” si fluidifica sangele. Datorita continutului de fitohormoni, substante asemanatoare hormonilor, usturoiul verde ajuta la eliminarea toxinelor din organism, care de cele mai multe ori impiedica functionarea organelor vitale si pot aparea alergii, imunitate scazuta, dureri de cap si oboseala. Eliminarea toxinelor din organism inseamna o mai buna transportare a substantelor nutritive si a oxigenului prin tot corpul.

Usturoiul contine o substanta numita alicina care are capacitatea de a preveni accidentele vasculare cerebrale si de a reduce tensiunea arteriala. Usturoiul reduce apa din organism ceea ce inseamna si diminuarea tensiiunii. Pe de alta parte, oamenii de stiinta de la o universitate din Statele Unite ale Americii au descoperit ca trisulfura de diallyl, o substanta din uleiul de usturoi, apara inima de atacul de cord si reface tesuturile coronariene.

Usturoiul are efecte benefice nu doar asupra sistemului cardiac ci si stopeaza evolutia unor tumori maligne, este un excelent remediu impotriva racelilor si afectiunilor respiratorii.