VIDEO Dr. Beatrice Mahler: Fumatul este un inamic ce produce victime și își va arăta efectele la maturitate

0
45

 

”Fumatul este un inamic care produce victime și care își va arăta efectele doar în anii maturității, ani la care este nevoie de forță, de sănătate pentru a ne realiza dorințele și obiectivele personale”. Este semnalul de alarmă tras de asist.univ. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, într-o dezbatere online organizată de Sănătatea Press Group în contextul Zilei Mondiale Fără Tutun.

”Tutunul este un obicei nesănătos care produce victime nu doar atunci când vorbim de bolile pulmonare, ci și atunci când vorbim de alte afecțiuni. Este un obicei care creează prima dependență sau prima dorință de a face parte din acest grup de persoane care îl practică încă de la vârstele fragede (…). Prin urmare este extrem de important să ne aducem aminte că tutunul este un obicei nociv la care noi, cei care suntem medici și personal medical, trebuie să atragem atenția că acest obicei trebuie educat pentru a lupta împotriva lui, pentru a lupta împotriva dependenței pe care el o dă prin conștientizarea efectelor nocive”, a spus ea.

Ad in title

”După ce te lași de fumat cu siguranță tot organismul începe să funcționeze mult mai bine. Însă în funcție de numărul de ani în care ai fost fumător trebuie evaluat care sunt consecințele fumatului asupra organismului. Prin urmare cu siguranță e necesar un consult neurologic, trebuie evaluat dacă circulația la nivelul vaselor care ar trebui să irige creierul este absolut normală. De asemenea, un consult cardiologic este obligatoriu în această situație”, a adăugat medicul.

Dr. Beatrice Mahler a pus accent și pe importanța programelor de prevenție și combatere a consumului de tutun. ”Tinerii au nevoie de educație. Programul de prevenire și combatere a consumului de tutun care există în acest moment se adresează (…) în mare parte celor care sunt deja fumători, care conștientizează riscurile nocive pe care le induce fumatul, care adresează întrebări specialiștilor din acest program și doresc sau fac primul pas în a se lăsa de fumat. Cu siguranță un tânăr, un adolescent nu dorește în primul rând să se lase, nu conștientizează efectele pe termen lung și de aceea este extrem de important să regândim, alături de toți colegii mei, modalitatea în care putem să ne adresăm direct acestei categorii. Tinerii și adolescenții sunt o categorie extrem de vulnerabilă la reclamele agresive care se desfășoară în acest moment, iar pentru ca noi medicii să ajungem lângă ei în acest moment și să le putem vorbi de efectele pe care le are fumatul în timp trebuie să existe și să realizăm o colaborare mai bună cu cei care sunt la catedra în acest moment și să realizăm parteneriate prin care profilaxia pe care o realizăm împotriva combaterii consumului de tutun să fie eficientă. Aceste măsuri trebuie să fie repetitive, chiar agresive aș putea spune dar în cel mai bun sens. Fiind lângă ei și explicându-le efectele pe termen lung, cuvântul spus de specialiști va crea roade pentru că așa cum observăm astăzi în statistici, cancerul pulmonar și alte tipologii de cancere au o incidență crescută care este în strictă legătură cu consumul de tutun și a căror profilaxie nu poate fi făcută decât acționând pe aceste paliere”, a subliniat ea.

Articolul precedentTătaru: S-a putut vedea o descurajare a investiţiilor româneşti sau a producătorilor de pe piaţa românească
Articolul următorTătaru, despre principalele probleme din sistemul de Sănătate