Victor Costache este, oficial, ministru al Sanatatii, dupa ce a depus juramantul

0
33

 Conf. dr. Victor Costache este oficial ministru al Sanatatii, dupa ce a depus juramantul in faţa presedintelui Klaus Iohannis. Preşedintele a semnat decretul pentru numirea Guvernului Orban.

Saptamana trecuta, Victor Costache a fost audiat in comisiile de sanatate reunite ale Parlamentului, unde si-a prezentat prioritatile. El a primit aviz favorbil cu o larga majoritate – 14 voturi pentru si 4 abtineri.

 

Prioritatile noului ministru al Sanatatii

 

in cursul audierii in Parlament, el a a anuntat ca va cere o rectificare pozitiva a bugetului Sanatatii, pentru ca, altfel, ”in luna decembrie vom fi descoperiţi”.

„in legatura cu bugetul de investiţii (al Ministerului Sanataţii – n.red)(…) pot sa va spun ca vom face un audit din primele zile pentru a avea o radiografie corecta a situaţiei investiţiilor şi, evident, trebuie regandit modul in care se prioritizeaza aceste investiţi. Ceea ce ştiu, la nivelul Casei (…) creditele sunt angajate, sunt executate, calendarul de execuţie este la zi şi, practic, vom fi descoperiti”, a subliniat Costache.

”Va promit ca ma voi lupta pentru sanatate, pentru a obţine mai multe fonduri şi sa le prioritizez aşa cum trebuie”, a mai spus el.

Ministrul propus a vorbit si despre problemele cu care se confrunta spitalele mici.

in momentul de fata, spitalele sunt sufocate cu cheltuielile salariale si, evident, nu se mai pot dezvolta din punct de vedere al achizitiilor. Deci trebuie sa crestem bugetul alocat medicine tertiare (…). Medicii nu vin datorita conditiilor de munca, datorita lipsei de dotare (…). Fara dezvoltare a dotarii si a structurii spitalicesti, oricat de crescute ar fi salariile, medicii nu vor veni in spitalele mici.

in ceea ce priveste taxa de clawback, el a declarat ca trebuie gandita o taxa diferentiata. ” Este exclus sa ducem o scumpire a medicamentelor pentru populatie. Trebuie sa gasim solutia in care sa asiguram ca aceste medicamente nu dispar de pe piata si de asemenea sa asiguram ca pacientii vor avea egal acces, ca si ceilalti pacienti europeni, atat la medicamentele generice, mai ieftine, cat si la medicamentele inovative”, a dat el asigurari.

Victor Costache a vorbit si despre vaccinare, punand accent pe importanta comunicarii. ”Chestiunea vaccinarii nu a fost transata – in ceea ce priveste obligativitatea ei – nici la nivel european. Sunt, prin constructie, un personaj care se opune solutiilor radicale. Cred foarte mult in comunicare, iar aceasta solutie trebuie sa o gasim impreuna. Vaccinarea este foarte importanta”.

El a oferit ca exemplu un carnet de vaccinare din Franta. ”Vedeti cat de mult se pune accent pe comunicare. Este ca un mic manual de pediatrie adresat mamelor, care le face sa inteleaga importanta (vaccinarii – n.r.) cu poze, cu desene, cu explicatii simple. Deci trebuie sa ne apropiem de pacientii nostri, sa ii punem in centrul gandirii noastre si sa le aratam ca este in interesul copiilor sa fie vaccinati”, a spus Costache.

Articolul precedentCurtea de Apel Bucuresti a suspendat mentiunile din CANAMED care limitau perioada de comercializare pentru cinci medicamente; reprezentantii pacientilor saluta decizia
Articolul următorStudiu: Rata adultilor cu ADHD s-a dublat in ultimii zece ani