Cancerul de piele, provocat de celulele din foliculii de par, arata un studiu

0
64

Unele dintre cele mai periculoase cancere ale pielii se pot declansa in celulele stem care dau culoare parului si au mai degraba originea in foliculii de par decat in ​​straturile de piele, arata rezultatele unui nou studiu.

Foliculii de par sunt organe complexe care se afla in straturile pielii. Acolo, celulele imature care produc pigmenti dezvolta modificari genetice cauzatoare de cancer, iar intr-o a doua etapa, sunt expuse semnalelor normale de crestere a parului, spun autorii studiului.

in trecut s-a sustinut ca radiatiile ultraviolete au fost un factor de risc major pentru melanom, dar informatiile actuale arata ca factorii declansatori sunt intotdeauna in foliculii normali.

Noul studiu, publicat online in Nature Communications, arata ca, spre deosebire de celulele normale, celulele stem pigmentare canceroase migreaza in afara foliculilor declansand melanomele pe pielea din apropiere inainte de a se raspandi mai adanc. Studiul a fost efectuat la soareci modificati genetic, rezultatele fiind confirmate la probele de tesut uman.

„Prin confirmarea faptului ca celulele oncogene pigmentare din foliculii de par sunt un factor declansator al melanomului, avem o mai buna intelegere a biologiei acestui cancer si idei noi despre cum sa il combatem”, a declarat autorul studiului, dr. Mayumi Ito Suzuki, profesor asociat in cadrul departamentului de dermatologie de la NYU School of Medicine, potrivit Medical Xpress.

Noul studiu vizeaza celulele stem care se maturizeaza in melanocite, celule care formeaza melanina pigmentului proteic, care protejeaza pielea prin absorbtia unei parti din razele ultraviolete, care dauneaza ADN-ului.

Articolul precedentCurtea de Apel Bucuresti a suspendat mentiunile din CANAMED care limitau perioada de comercializare pentru cinci medicamente; reprezentantii pacientilor saluta decizia
Articolul următorStudiu: Rata adultilor cu ADHD s-a dublat in ultimii zece ani