Studiu: Rata adultilor cu ADHD s-a dublat in ultimii zece ani

0
172

in ultimii zece ani, rata adultilor cu tulburare de deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD) s-a dublat in randul adultilor americani, arata noi cercetari. Chiar si asa insa rata in randul copiilor ramane mult mai mare decat la adulti.

„Desi nu putem identifica sursa cresterii ratelor de ADHD la adulti, putem considera ca aceasta are de-a face cu recunoasterea tot mai mare a ADHD in populatiile adulte de catre medici si furnizorii de servicii, precum si cresterea gradului de constientizare a publicului despre ADHD in general”, a declarat autorul studiului, dr. Michael Milham, vicepresedinte de cercetare la Child Mind Institute, din New York, citat de Medical Xpress.

Pentru studiu, cercetatorii au analizat datele de la peste cinci milioane de pacienti din California de Nord si au descoperit ca procentul de adulti cu un diagnostic de ADHD a crescut de la 0,43% in 2007 la 0,96% in 2016.

Adultii albi au prezentat o crestere mai mare – 0,67% pana la 1,42% – fata de cei din alte grupuri rasiale/etnice.

Adultii cu alte afectiuni de sanatate mintala – cum ar fi depresia si tulburarea bipolara, anxietatea sau tulburarile de alimentatie – au avut un risc mai mare de a avea ADHD. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca persoanele cu ADHD au avut mai mult nevoie de ingrijirii de sanatate, dar si infectii cu transmitere sexuala.

 

ADHD in randul copiilor ramane in crestere, mai mult decat la adulti

 

intre timp, diagnosticul ADHD in randul copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 11 ani s-a marit de la 2,96% in 2007 la 3,74% in 2016, cu o crestere de 26%.

Studiul a fost publicat online 1 noiembrie in JAMA Network Open.

„Trebuie sa se lucreze mai mult pentru a intelege mai bine de ce ratele sunt mai mari la adultii albi, in special daca exista deficiente in detectarea si diagnosticarea in randul adultilor care nu sunt albi. Trebuie sa dezvoltam instrumente si standarde de diagnosticare mai eficiente pentru adulti, care, in general, raman mai dificil de diagnosticat decat copiii.”, a spus Milham.

Autorul principal al studiului, dr. Winston Chung, un psihiatru din San Francisco, a remarcat ca oamenii din anumite culturi sunt mai putin susceptibili sa considere anumite comportamente ca o tulburare sau sa caute ajutor.

„intotdeauna s-a inteles doar ca diferite culturi si rase pot varia in mod semnificativ in modul in care fac fata stresului sau exprimarii emotiilor. Acesta este un lucru la care nu avem raspunsuri definitive si este nevoie de mai multe cercetari”, a mai spus Chung.

 

 

Articolul precedentCancerul de piele, provocat de celulele din foliculii de par, arata un studiu
Articolul următorUn medicament pentru tratarea diabetului, efecte pozitive in combaterea dependentei de tutun