Femeile vor putea depista cancerul de col uterin acasa, fara ajutorul medicilor

0
39

Pe viitor, femeile vor putea utiliza acasa un test neinvaziv pentru depistarea cancerului de col uterin, fara a fi nevoie sa mearga la medic. Asta dupa ce o echipa de oameni de ştiinţa din Marea Britanie a dezvoltat o modalitate de depistare a leziunilor precanceroase prin analiza mostrelor de urina şi secreţie vaginala ce pot fi prelevate de femei in confortul locuinţei lor.

Testul de „auto-eşantionare” s-a dovedit popular printre femeile care au participat la studiu, ceea ce inseamna ca are potenţialul de a imbunataţi accesul la programele de screening pentru cancer de col uterin in cazul in care devine disponibil pe scara larga, estimeaza cercetatorii.

„Pe termen lung, auto-eşantionarea ar putea deveni metoda standard pentru toate testele de screening. Studiul indica faptul ca femeile prefera mai mult sa faca un test acasa decat sa mearga la medic”, a declarat doctoriţa Belinda Nedjai, directoarea Laboratorului de Epidemiologie Moleculara din cadrul Queen Mary University (Londra).

„Ne aşteptam ca testul de auto-eşantionare sa imbunataţeasca ratele de acceptare pentru screeningul cancerului de col uterin şi sa contribuie la reducerea costurilor pentru serviciile de sanatate şi imbunataţirea performanţei programelor de screening”, a adaugat cercetatoarea.

Testul analizeaza metilarea a patru tipuri de HPV (papilomavirus uman), cele mai intens asociate cu cancerul şi o gena umana pentru a calcula un scor de risc, scrie Agerpres.

in cercetarile anterioare, ei au descoperit ca testul, atunci cand a fost efectuat pe probe cervicale prelevate de personal medical, s-a dovedit exact in proporţie de 100% la detectarea cancerului de col uterin şi a avut o precizie de 93% la detectarea riscului de cancer de col uterin la femeile cu rezultat pozitiv la testul HPV.

„in prezent, lucram la noi markeri pentru a incerca sa imbunataţim şi mai mult acurateţea clasificatorului, insa aceste concluzii reprezinta un avans in screeningul cancerului de col uterin, in special in cazul femeilor care nu ajung la clinica, precum femeile varstnice sau cele care considera ca analiza secreţiilor este prea dureroasa, sau care nu au acces la un program de screening in ţara lor”, a adaugat Belinda Nedjai.

Studiul a fost prezentat in cadrul evenimentului „2019 NCRI Cancer Conference” care se desfaşoara in aceasta perioada la Glasgow. 

Articolul precedentCancerul de piele, provocat de celulele din foliculii de par, arata un studiu
Articolul următorUn medicament pentru tratarea diabetului, efecte pozitive in combaterea dependentei de tutun