Cadru unitar de exercitare a profesiilor in sistemul de sanatate

0
55

Ministerul Sanatatii propune un cadru unitar de exercitare a profesiilor in sistemul de sanatate, intr-un proiect de act normativ publicat in transparenta decizionala.

Potrivit ministerului, in prezent, profesiile din sistemul de sanatate sunt reglementate printr-o serie de acte normative, dintre care multe ”nu mai corespund realitaţii şi trebuie modificate”. ”Mai mult, se impune reglementarea acestor profesii intr-un singur act normativ, pentru realizarea unui cadru unitar de exercitare a profesiilor in sistemul de sanatate, care sa contribuie la crearea unui corp profesionist pentru ingrijirea sanataţii populaţiei”, se arata in nota de fundamentare.

Astfel, proiectul “reglementeaza un cadru unitar de exercitare a profesiilor in sistemul de sanatate, care sa contribuie la siguranţa pacienţilor şi la imbunataţirea calitaţii serviciilor de sanatate, prin: stabilirea condiţiilor in care persoanele care au pregatirea necesara pot exercita profesia in sistemul de sanatate; mentinerea unui nivel profesional ridicat in ingrijirea sanataţii; facilitarea cooperarii intre profesioniştii din sistemul de sanatate, institutiile si organizatiile din domeniu”.

Mai exact, ar urma sa reglementeze profesiei, autorizarea exercitarii profesiei, formele de exercitare a profesiei, exercitarea profesiei, recunoaşterea calificarilor profesionale in situaţia stabilirii pe teritoril Romaniei a profesinistului, precum şi in situaţia prestarii de servicii.

in plus, astfel ar urma sa fie reglementata raspunderea juridica a profesionistului, precum şi organizarea şi funcţionarea organismelor profesionale.

Prin proiectul de act normativ se stabileşte cadrul de reglementare pentru exercitarea a opt profesii:

a) medic;

b) medic dentist;

c) farmacist;

d) asistent medical, asistent medical generalist şi moaşa;

e) tehnician dentar;

f) dietetician;

g) fizioterapeut;

h) biochimist, biolog şi chemist

 

Registrul National al Profesionistilor din Sistemul de Sanatate

 

Autorii propun si  infiinţarea Registrului Naţional al Profesioniştilor din Sistemul de Sanatate, in vederea dezvoltarii celor mai eficiente politici de resurse umane pentru asigurarea starii de sanatate a populaţiei.

”Registrul Naţional al Profesioniştilor din Sistemul de Sanatate va fi o platforma electronica in proprietatea Ministerului Sanataţii, avand regimul juridic al unei baze de date, cu scopul de a furniza datele necesare pentru managementul şi politicile de resurse umane in sanatate”, se arata in text.

Registrul ar urma sa aiba opt parti, cate una pentru fiecare profesie. in el vor fi colectate o serie de date:

a) date de identificare personala;

b) informaţii privitoare la formarea profesionala;

c) informaţii cu privire la locul de munca;

d) informaţii privind autorizarea exercitarii profesiei;

e) daca presteaza activitatea cu titlul permanent, temporar sau ocazional;

f) daca este supus unor restricţii sau interdicţii cu privire la desfaşurarea activitaţilor profesionale;

g) informaţii privins statutul acestuia, daca este activ sau nu.

”De asemenea, organismele profesionale sunt obligate sa inregistreze profesioniştii in Registrul Naţional, dupa dobandirea calitaţii de membru al organismului profesional sau dupa depunerea solicitarilor de prestare cu caracter temporar sau ocazional a serviciilor pe teritoriul Romaniei. Organismele profesionale vor transfera in Registrul Naţional toate informaţiile cuprinse in registrul unic de la nivelul fiecarui organism profesional, pe care le actualizeaza, pentru a corespunde informaţiilor care trebuie inregistrate potrivit prezentului titlu”, mai scrie in document.

 

 

 

Articolul precedentCurtea de Apel Bucuresti a suspendat mentiunile din CANAMED care limitau perioada de comercializare pentru cinci medicamente; reprezentantii pacientilor saluta decizia
Articolul următorStudiu: Rata adultilor cu ADHD s-a dublat in ultimii zece ani