Institutul Oncologic Bucuresti: Un accelerator nou pentru radioterapie ar putea fi dat in functiune intr-o luna

0
76

Acceleratorul nou pentru radioterapie de la Institutul Oncologic Bucureşti (IOB), cumparat printr-un acord cu Banca Mondiala, se afla in perioada de probe, a anuntat managerul unitaţii medicale, Lidia Kajanto. 

„Acceleratorul este in funcţiune. Acceleratorul care este primit prin acordul cu Banca Mondiala – suntem in perioada de autorizari cu el şi de facut training, pentru ca se trece la o tehnica superioara. Acum este in perioada de probe. Acceleratorul este montat, sunt obţinute avizele, aşteptam sa vina şi firma care se ocupa de facut ultimele modificari pentru ca au fost probleme. Noi avem doua echipamente de la firma şi unul de la alta firma şi ca sa lucreze pe acelaşi soft, a fost destul de complicat. Eu cred ca intr-o luna se vor finaliza toate problemele acestea”, a explicat Lidia Kajanto, potrivit Agerpres.

Potrivit managerului, in prezent la IOB sunt angajaţi zece fizicieni, şapte dintre ei fiind debutanţi. „in momentul de faţa sunt zece fizicieni, dar din pacate sunt doar trei seniori, restul sunt fizicieni debutanţi”, a spus Kajanto.

Ea a menţionat ca doua SPECT/CT-uri care au fost montate anul acesta sunt funcţionale. „Cred ca in momentul de faţa sunt cele mai noi echipamente de SPECT/CT deci se pot face scintigrafiile osoase şi limfoscintigrafiile care sunt specifice pentru pacienţii cu melanom. Limfoscintigrafia este investigaţia care se face pentru a depista ganglionii santinela – acel ganglion care trebuie scos in momentul dupa ce se face intervenţia pentru melanom”, a incheiat Lidia Kajanto.

Articolul precedentCurtea de Apel Bucuresti a suspendat mentiunile din CANAMED care limitau perioada de comercializare pentru cinci medicamente; reprezentantii pacientilor saluta decizia
Articolul următorStudiu: Rata adultilor cu ADHD s-a dublat in ultimii zece ani