Cabinetul Orban a primit votul de investitura al Parlamentului; Victor Costache este noul ministru al Sanatatii

0
58

Cabinetul liberal condus de Ludovic Orban a primit votul de investitura al Parlamentului. Acest lucru inseamna ca medical sibian Victor Costache este noul ministru al Sanatatii.

Hotararea Parlamentului privind acordarea votului de incredere se semneaza de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se inainteaza de indata Preşedintelui Romaniei spre a proceda la numirea Guvernului. 

Saptamana trecuta, Victor Costache a fost audiat in comisiile de sanatate reunite ale Parlamentului, unde si-a prezentat prioritatile. El a primit aviz favorbil cu o larga majoritate – 14 voturi pentru si 4 abtineri.

 

Cine este Conf. Dr. Victor Costache, ministrul propus al Sanatatii?

 

in 2018, la Sibiu, Victor Costache trata endovascular un caz de anevrism de aorta toracica rupt, la un pacient de 77 de ani, caruia nu i se dadeau mai mult de cateva ore de trait. Interventia a devenit prima operatie complexa de aorta tratata endovascular.  Academy of World Records a atestat premiera.

De numele celui propus pentru portofoliul de ministru al Sanatatii se leaga o serie de alte interventii realizate in premiera la nivel national, european sau mondial: primul caz din lume de inlocuire a valvei mitrale prin abord minim invaziv cu tehnologia de sutura automata, primul caz din Europa de inlocuire endoscopica a valvei aortice cu tehnologia de sutura automata, prima plastie mitrala endoscopica cu ajutorul dispozitivului de ultima generatie Memo 4D, in premiera pentru Europa de Est.

Echipa condusa de chirurgul cardiovascular Victor Costache a realizat numeroase premiere si in domeniul chirurgiei cardiace congenitale. Vorbim aici, printre altele, despre  primul caz din Europa de canal atrioventricular partial tratat minim invaziv (pacienta era o sportiva de perdormanta), dar si de  primul caz din Romania de defect septal atrial si plastie mitrala realizata video asistat  (fara taierea sternului) la pacienti pediatrici.

Toate acestea le-a realizat in Romania, din 2014 incoace.  inainte, medicul a lucrat 15 ani in spitale de peste granita.

 

Scurta biografie

 

A absolvit Facultatea de Medicina din cadrul UMF “Grigore T. Popa” din Iasi, in 1999.

A facut un an de rezidentiat in tara, dupa care a decis sa plece in Franta, acolo unde a luat-o cu rezidentiatul de la capat. S-a specializat in Chirurgie Cardiovasculara şi Toracica.

A condus echipe medicale in spitale din Franţa, Marea Britanie, Danemarca, dar si din Canada.

Este membru al Colegiului Francez de Chirurgie Cardiovasculara.

in 2014 si-a suspendat toata activitatea medicala din Franta si a ales sa revina in tara, sa aplice pe pacientii din Romania tot ce a invatat in afara.

Este directorul medical la un spital privat din Sibiu si şeful secţiei de Chirurgie Cardiovasculara şi Toracica, din cadrul aceleaşi unitaţi sanitare.

Din anul 2014 este Conferentiar Universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu

Din 2015 este Presedinte al Comisiei de Chirurgie Cardiovasculara a Ministerului Sanatatii si Presedinte al Societatatii Romane de Chirurgie Endovasculara si Terapie Valvulara Transcateter.

A fost decorat de presedintele Klaus Iohannis cu Ordinul de Merit in rang de Cavaler.

Articolul precedentCurtea de Apel Bucuresti a suspendat mentiunile din CANAMED care limitau perioada de comercializare pentru cinci medicamente; reprezentantii pacientilor saluta decizia
Articolul următorStudiu: Rata adultilor cu ADHD s-a dublat in ultimii zece ani