Vaccinarea la copii – Partea II

0
326

Dr. Gabriela Munteanu, pediatru, Policlinica Nr. 10

Dupa vaccinarile din maternitate, ne spune dr. Gabriela Munteanu, urmatoarele sunt cand copilul este acasa si incep de la varsta de 2 luni. Primul dintre acestea este cel antidifteric, antitetanic si antipertusis si in aceeasi zi, vaccinarea impotriva Hepatitei B si antipoliomelitica. Urmatoarele vaccinari sunt rapeluri la 4, 6 si 12 luni, iar intre 9-11 luni este vaccinul antirujeolic. intre 30-35 luni se face ultimul rapel al antidifteric, antitetanic si antipertusis pana la cele realizate la inceperea scolii. Mamica primeste la externarea din maternitate si un carnetel de vaccinari, doze, date de vaccinari viitoare, pe care este bine sa il prezinte la fiecare vaccinare.
Exista si vaccinuri optionale care sunt contracost si pot fi procurate din farmacii. Printre acestea mentionam vaccinul impotriva Hepatitei A, care se poate administra incepand cu varsta de 1 an si jumatate, mai ales copiilor care stau in colectivitate. Alte vaccinari optionale sunt vaccinarile antivaricela, cel impotriva Hemophilus influenzae (recomandat in special copiilor cu greutate mai mica, sunt mai plapanzi, putand fi asociat vaccinarilor obligatorii de la 2, 4 si 6 luni), impotriva oreionului, rubeolei, Streptococus Pneumoniae, meningitei si gripei.

Vaccinarea la copii – Partea I

Articolul precedentPielea unei broaste sud-americane ofera noi sperante pentru tratarea diabetului
Articolul următorCursuri de ortodontie sub egida Clinicii de Ortodontie si Ortopedie Dento-faciala a Facultatii de Medicina Dentara si a Asociat