Vaccinarea la copii – Partea I

0
320

Dr. Gabriela Munteanu, pediatru, Policlinica Nr. 10

Imunizarea reprezinta o metoda de crestere a rezistentei organismului si se realizeaza prin introducerea unui antigen care sa determine organismul copilului sa formeze anticorpi. Cand copilul nu este vaccinat este posibil sa faca boala care, cu cat apare la o varsta mai mica cu atat este mai periculoasa prin complicatiile pe care le poate da.
Este bine sa se urmeze schema Ministerului Sanatatii si spatializarea dintre dozele de vaccin insa, daca din motive de boala sau alte cauze, vaccinarea poate fi amanata cateva luni. inainte de administrarea vaccinului, pediatrul verifica starea de sanatate a copilului si istoricul imunizarilor de pana atunci. Vaccinarile sunt sigure, dar se poate intampla ca boala sa apara doar in cazul in care copilul nu a facut rapelul vaccinului dupa perioada precizata de timp.
De asemenea, dr. Gabriela Munteanu ne spune ce reactii adverse pot aparea, daca acestea reprezinta motive de ingrijorare sau nu. Primul vaccin este in maternitate, impotriva Hepatitei B care se face indiferent de greutatea cu care se naste copilul, in primele 24 de ore de la nastere. Tot in maternitate se face si vaccinul impotriva TBC dupa ce bebelusul are greutatea de 2500 grame. in primul an vaccinarile sunt numeroase, urmand ca ulterior sa fie mai rare.

Vaccinarea la copii – Partea a II-a

Articolul precedentPielea unei broaste sud-americane ofera noi sperante pentru tratarea diabetului
Articolul următorCursuri de ortodontie sub egida Clinicii de Ortodontie si Ortopedie Dento-faciala a Facultatii de Medicina Dentara si a Asociat