Unde vă puteți testa gratuit pentru depistarea cancerului colorectal în București/ Recomandat persoanelor cu vârsta peste 50 ani care nu au simptome

0
630
Foto: COPAC
„O scădere în greutate, fără un motiv anume. O constipație cronică ce ar putea alterna cu episoade de diaree. Durere abdominală difuză, sporadică sau intermitentă. Scăderea diametrului materiilor fecale sau așa-numitul scaun creion”, toate acestea se numără printre semnele care ar putea indica prezența cancerului colorectal, care, de multe ori, este asimptomatic, atenționează echipa medicală a Programului de screening ROCCAS II București – Ilfov care subliniază importanța screeningului, respectiv a necesității efectuării colonoscopiei, de către întreaga populație, începând cu vârsta de 50 ani menționând cifrele alarmante ale frecvenței cancerului colorectal în România și factorii de risc ai bolii.

Incidența și mortalitatea prin cancer colorectal au înregistrat o creștere în ultimii ani în țara noastră

În România, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, se înregistrează anual peste 13.500 noi cazuri de cancer colorectal și peste 7.000 decese.
Riscul de cancer colorectal crește odată cu vârsta: majoritatea cazurilor apar după vârsta de 50 de ani.
Cancerul colorectal poate fi tratat cu succes în 9 din 10 cazuri, dacă este depistat la timp.
Programul de screening ROCCAS II București-Ilfov se derulează, până la data de 1 decembrie 2023, prin intermediul medicilor de familie înscriși în proiect și al evenimetelor publice de testare de la nivelul comunităților.

Testarea este

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) informează că programul de testare gratuită pentru cancer colorectal vă așteaptă, de luni până vineri, în două locații fixe din București:

  •  Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu „Academician Ștefan Milcu” (Policlinica M.Ap.N) din strada Grigore Cobălcescu nr. 26-28. Program: Luni – Vineri, între orele 08:30 – 12:00.
  •  Centrul de testare amplasat în incinta Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila” din Calea Plevnei nr. 134. Program: Luni – Vineri, între orele 10:00 – 14:00.
Vă puteți testa gratuit dacă aveți vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani și domiciliul/ reşedinţa în București sau Ilfov și, foarte important: nu uitați să aveți buletinul la dumneavoastră, atunci când veniți la testare! – atenționează echipa medicală.
Articolul precedentSpitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara: Mamografii gratuite oferite în acest weekend
Articolul următorAcad. prof. dr. Leon Dănăilă: „Dansați: Practicarea dansului reduce riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer și îmbunătățește conectivitatea neuronală”