Un studiu cu autor roman constata cresterea substantiala a diabetului de tip 1 si 2 la tinerii americani

0
29

Un studiu care a inclus datele a mai mult de trei milioane de copii si adolescenti din diferite regiuni geografice ale Statelor Unite a constatat cresterea semnificativa a prevalentei diabetului de tip 1 si tip 2 in perioada 2001-2009, potrivit datelor publicate in numarul de maine, 7 mai, al revistei stiintifice JAMA, aparut cu ocazia intalnirii Anuale a Societatilor Academice Pediatrice.

Lucrarea, care face parte din studiul SEARCH asupra diabetului in randul tinerilor, are printre autori pe dr. Dana Dabelea, de la scoala de Sanatate Publica din Colorado, absolventa a Facultatii de Medicina din cadrul UMF „Victor Babes” din Timisoara, unde s-a specializat in Medicina Interna si Diabet si Boli metabolice si a obtinut doctoratul.

„intelegerea modificarii prevalentei dupa sugrupurile populationale este importanta pentru a ghida clinicienii in privinta asistentei de care va avea nevoie populatia pediatrica cu diabet si ar putea oferi calea altor studii care sa descopere cauzele schimbarilor constatate”, arata autorii.

Ad in title

Analiza a inclus cazurile diagnosticate cu diabet de tip 1 la tinerii cu varste de 0-19 ani si cele de diabet de tip 2 la cei cu varse de 10-19 ani, intre 2001 si 2009, in cinci centre din statele California, Colorado, Ohio, Carolina de Sud si Washington, ca si in rezervatii ale amerindienilor din statele Arizona si New Mexico.

Astfel, in 2001, prevalenta diabetului de tip 1 intr-o populatie de 3,3 milioane a fost de 1,48 la mie, crescand la 1,93 la mie intr-o populatie tanara de 3,4 milioane in 2009. Dupa ajustarile statistice, aceasta inseamna o crestere cu 21% in opt ani. Cea mai mare crestere a prevalentei a fost constatata la tinerii cu varste intre 15 si 19 ani. Cresterile au fost observate la ambele sexe, la tinerii albi, negri, hispanici si din insulele pacifice, demonstrand – potrivit autorilor – ca, desi se considera ca diabetul de tip 1 ii afecteaza in primul rand pe tinerii albi, boala ii afecteaza tot mai mult si pe tinerii din grupurile rasiale si tehnice minoritare.

si prevalenta totala a diabetului de tip 2 la tinerii cu varste de 10-19 ani a crescut cu 30,5% intre 2001 si 2009 (populatiile fiind de 1,7 si respectiv 1,8 milioane de tineri). Cresterile s-au inregistrat in randul tinerilor albi, hispanici si negri, fara sa se constate in schimb modificari la tinerii din insulele din Pacific si la amerindieni. Cresterea a fost semnificativa la ambele sexe si in toate grupele de varsta.

„Cresterea prevalentei este importanta, pentru ca astfel de tineri cu diabet vor ajunge adulti avand deja mai multi ani de boala, dificultati in tratament, risc crescut de complicatii precoce si o frecventa mai mare a diabetului in timpul anilor reproductivi, ceea ce ar putea continua cresterea diabetului la urmatoarea generatie”, arata autorii studiului, care subliniaza necesitatea cercetarii suplimentare a cauzelor acestor cresteri.

Dr. Dana Dabelea este unul din speakerii internationali invitati la cea de-a 40-a editie a Congresului National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice (Sibiu, 21-24 mai), unde va prezenta noi date din studiul SEARCH.

Articolul precedentCe trebuie sa stii cand schimbi medicul de familie
Articolul următorNumar record de transplanturi renale de la donatori in moarte cerebrala