Ruxandra Draghia-Akli, director in Comisia Europeana: Preventia si medicina personalizata, viitorul combaterii bolilor cronice

0
17

Potrivit Comisiei Europene, la ora actuala, bolile cronice reprezinta cea mai mare parte din povara bolilor in Europa si produc 86% din decese. Ele afecteaza 8 din 10 persoane cu varsta peste 65 de ani si consuma intre 70 si 80% (aproximativ 700 de miliarde de euro anual) din bugetele sanatatii in Uniunea Europeana.

in concluziile primului Summit al UE dedicat bolilor cronice din luna aprilie, cercetarea reprezinta unul din elementele principale ale abordarii cuprinzatoare a acestei provocari. Ar fi nevoie, de pilda, de intarirea eforturilor in cercetarea si dezvoltarea de medicamente, tehnologii medicale, metode de preventie si tratament pentru cele mai importante boli transmisibile si netransmisibile; de obtinerea si utilizarea unor date mai bune si comparabile despre dimensiunile medicala, economica si sociala a principalelor boli cronice; si de dezvoltarea unei ample strategii ca raspuns la modificarile demografice si imbatranirea populatiei.

Comisia Europeana (CE) s-a implicat deja substantial in cercetarea in domeniul bolilor cronice. Printre altele, a investit 3 miliarde de euro in activitati de cercetare-dezvoltare legate de acest domeniu in cadrul precedentului Program Cadru (FP7, 2007-2013) si a emis noua forma a Regulamentului privind Studiile Clinice, recent aprobata de Parlamentul European. Despre eforturile de pana acum si sperantele pentru viitor am discutat in timpul Summitului cu dr. Ruxandra Draghia-Akli, director pentru sanatate in cadrul Directoratului General Cercetare si Inovare al CE.

Ad in title

Doamna director, care sunt succesele in privinta bolilor cronice in ultimul Program Cadru de cercetare, sustinut de UE?

RDK: in Programul Cadru 7 (FP7) am abordat global bolile cronice, atat prin proiectele colaborative pe care le-am finantat, cat si prin alte tipuri de actiuni, fie la nivelul european – incepand de la colaborarile intre statele membre UE, de pilda programarea in jurul bolilor neurodegenerative -fie pe plan global – de exemplu, programul nostru a devenit parte a programului Global alliance against chronic diseases, in care opt agentii internationale de finantare a cercetarii, printre care cea americana (NIH) si cea canadiana, abordeaza bolile cronice in tarile si regiunile unde venitul pe cap de locuitor este foarte scazut. De asemenea, am incercat in actiunile noastre, si vad aceasta ca pe un enorm succes, sa integram diversele tipuri de organizatii: am favorizat foarte mult interactiunile dintre mediul academic si intreprinderile mici si mijlocii (IMM), marea industrie – aici as putea cita Innovative Medicine Initiative (IMI), parteneriatul public-privat cu asociatia farmaceutica europeana – dar si proiectele in care IMM-urile sunt intr-o pozitie de conducere, care le ajuta sa aduca produse direct spre pacient. Pe de alta parte, din punct de vedere stiintific, 30% din bugetul total al FP7 va fi atribuit studiilor clinice, pentru a valoriza rezultatele proiectelor care au fost finantate inainte si pentru a face ca aceste produse sa ajunga in fine la pacient.

Dar din cate retin dintr-o discutie anterioara, efectul pentru pacient este inca limitat, si va doreati ca acest lucru sa se schimbe odata cu noul Program Cadru, Orizont 2020.

RDK: intr-adevar, agenda de sanatate publica este principala agenda a Orizont 2020, in care logica apelurilor este diferita. Nu ne vom concentra pe fiecare boala individual, ci mai degraba pe masuri translationale, de exemplu masuri de preventie – cand vorbim despre o astfel de masura, sa zicem oprirea fumatului, aceasta nu are impact doar pe o anumita boala, ci unul foarte larg, pe diferite boli cronice. Apare deci filosofia de a identifica factorii care intra in patogeneza si de a avea masuri de preventie care corespund la aceste mecansime. Bineinteles, daca nu este suficient, ne vom indrepta spre diagnosticul care trebuie sa fie mult mai precis, individualizat, si spre medicina stratificata si personalizata in terapie. Aproximativ 60% din tematicile noastre sunt de relevanta pentru sanatatea publica, inclusiv prin studii pe care am vrea sa le primim in ceea ce priveste masurile implementate de sistemele de sanatate, astfel incat sa vedem cum putem integra si, mai ales, aplica la pacient lucrurile deja descoperite.

Prin Orizont 2020 ne propunem deci mult mai mult: vrem ca sistemele de sanatate sa fie functionale, si de asemenea, sa ne mutam de la o medicina hipocratica la una stratificata si personalizata, in care diagnosticul si tratamentul sunt personalizate. Şi atunci, chiar daca tratamentul propriu-zis nu ar fi mai ieftin, pacientii nu vor avea efecte adverse sau nu vor fi tratati degeaba! Foarte multi pacienti, aproape 50% , sunt tratati cu o medicatie care nu ii ajuta deloc sau prea putin fata de boala de care sufera. Noi dorim sa economisim toate acele costuri complet inutile: sa avem medicamentul potrivit, la timpul potrivit, la pacientul potrivit. De asemenea, trebuie sa tinem cont de costurile pentru societate, pentru ca pacientii care vor fi tratati corect vor putea fi activi, nu vor avea zile in care nu se pot duce la serviciu, sau in care intreaga familie trebuie sa-i ingrijeasca pentru ca ei insisi nu o pot face. Este un beneficiu pe care am vrea sa-l aducem intregii societati.

Ce conditii ar trebui sa se indeplineasca la finalul Orizont 2020 ca sa considerati ca acest program a fost un succes?

RDK: Avem multe initiative care au roluri foarte precise pentru 2020. De exemplu, consortiul international in bolile rare, care isi propune sa livreze un diagnostic pentru majoritatea bolilor rare si 200 de terapii noi. Sau programul pentru SIDA, malarie, tuberculoza si alte boli neglijate, care isi propune sa aiba un numar mare de incercari clinice dar in care rezultatele pozitive sa se implementeze de asemenea in populatie. Sau, in contextul IMI, pentru cel putin trei tipuri de afectiuni – de pilda cancer sau boli autoimune – sa avem o noua clasificare, o noua taxonomie a bolilor, pe baze moleculare, care sa contribuie la medicina personalizata despre care vorbeam. Daca la fiecare dintre initiativele pe care le-am mentionat vom atinge la aceste tinte, voi fi foarte incantata.

Articolul precedentCe trebuie sa stii cand schimbi medicul de familie
Articolul următorNumar record de transplanturi renale de la donatori in moarte cerebrala