Ce trebuie sa stii cand schimbi medicul de familie

0
33

Alegerea medicului de familie este o decizie extrem de importanta, in conditiile in care acesta este primul specialist cu care persoanele cu probleme de sanatate intra in contact.

Potrivit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, pentru a beneficia de servicii medicale gratuite si compensate, fiecare cetatean roman asigurat trebuie sa figureze pe lista unui medic de familie. De asemenea, orice asigurat are dreptul de a-si schimba medicul de familie, iar procedura este foarte simpla. Reprezentantii CNAS precizeaza pe site-ul institutiei ca schimbarea medicului de familie poate fi realizata la cel putin sase luni de la data la care s-au inscris pe lista respectivului medic.

„intre orice persoana si medicul sau de familie ar trebui sa existe o relatie bazata pe respect, incredere si profesionalism. in momentul in care pacientul simte ca medicul sau de familie este mult prea aglomerat si nu-i mai acorda suficient timp sau, dimpotriva, pacientul este multumit, dar se muta in alt oras sau cartier si vrea sa aiba cabinetul aproape, acesta ia decizia sa schimbe doctorul de familie. Proximitatea cabinetului fata de locuinta pacientilor, locul lor de munca sau alte locatii frecventate de acestia este extrem de importanta, in special din ratiuni practicein alegerea medicului de familie”, explica dr. Cristian Tautu, medic specialist in medicina de familie.

Ad in title

in momentul in care o persoana a decis sa-si schimbe medicul de familie, aceasta trebuie sa faca o cerere noului medic ales, in care sa mentioneze ca doreste transferul pe lista sa de pacienti, precum si sa specifice numele medicului actual. Ulterior, medicul de familie primitor va inregistra cererea si va anunta transferul atat casei de asigurari de sanatate cu care are contract, cat si medicului de la care pleaca pacientul, in termen de 15 zile lucratoare.

Urmatorul pas il reprezinta trimiterea, prin posta, a fisei medicale a pacientului catre noul medic de familie, procedura de care se ocupa medicul de la care se pleaca. Pacientul trebuie sa stie ca fostul medic va pastra in cabinetul sau o copie a fisei medicale, timp de cel putin un an de zile.

Pentru a finaliza procedura, asiguratul are obligatia sa-i prezinte noului medic de familie oserie de documente care sa ateste calitatea sa de asigurat (difera in functie de calitatea asiguratului: elev-student, salariat, somer sau pensionar), precum si o copie dupa certificatul de nastere sau actul de identitate.

Articolul precedentOrganizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza: ne indreptam spre o era post-antibiotica
Articolul următorDr. Tudor Lupescu: Stresul oxidativ are un rol important in declansarea neuropatiei diabetice