Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza: ne indreptam spre o era post-antibiotica

0
24

Un nou raport dat publicitatii miercuri de Organizatia Mondiala a Sanatatii, primul dedicat rezistentei la antimicrobiene, inclusiv la antibiotice, la nivel global, dezvaluie ca aceasta reprezinta nu o posibilitate pentru viitor, ci o realitate din prezent, care poate afecta orice persoana, de orice varsta, din orice tara.

Dr Keiji Fukuda, director general adjunct al OMS, a avertizat ca, „in lipsa unor actiuni urgente si coordonate a factorilor implicati, lumea se indreapta catre o era post-antibiotica, in care infectiile banale si leziunile minore, tratabile in ultimele decenii, vor putea ucide din nou.”

Raportul, intitulat „Rezistenta la antimicrobiene: raport global al supravegherii”, arata ca rezistenta se intalneste la multi agenti infectiosi, dar se concentreaza pe rezistenta a sapte tipuri de bacterii, responsabile pentru boli frecvente si grave precum infectiile sanguine (septicemia), diaree, pneumonie, infectii ale tractului urinar si gonoreea. Rezultatele sunt ingrijoratoare, descoperind rezistenta la antibiotice (mai ales cele de ultima linie) in toate regiunile lumii.

Ad in title

Astfel, rezistenta la carbapeneme, tratamentul de ultima linie pentru infectiile amenintatoare de viata produse de o bacterie intestinala, Klebsiella pneumoniae, s-a raspandit la nivel mondial. K. pneumoniae este o cauza majora de infectii nosocomiale: pneumonie, bacteriemie, infectii ale nou-nascutilor si pacientilor din unitatile de terapie intensiva. in unele tari, din cauza rezistentei, carbapenemele nu mai functioneaza decat la jumatate din pacientii tratati pentru infectii cu K. pneumoniae.

Şi rezistenta la fluorochinolone, unele din cele mai folosite medicamente pentru tratamentul infectiilor urinare produse de E. coli este raspandita. Fata de anii 1980, cand aceste antibacteriene au fost introduse pentru prima oara in practica, iar rezistenta era zero, astazi, in mai multe tari din diferite parti ale lumii, tratamentul este ineficient la mai mult de jumatate dintre pacienti.

Esecul ultimei linii de tratament impotriva gonoreei, reprezentat de cefalosporinele de generatia a treia, a fost confirmat in Austria, Australia, Canada, Franta, Japonia, Norvegia, Slovenia, Africa de Sud, Suedia si Marea Britanie.

Pacientii cu MRSA (stafilococul auriu rezistent la meticilina) au un risc de deces cu 64% mai mare decat cei cu o forma nerezistenta de infectie. Rezistenta creste si costul asistentei medicale din cauza spitalizarii prelungite si terapiei intensive mai indelungate.

Printre masurile de combatere a rezistentei la antibiotice, raportul OMS indica reducerea nevoii de a folosi antibioticele, prin prevenirea infectiilor (igiena mai buna, accesul la apa potabila, controlul infectiilor in unitatile sanitare si vaccinarea). OMS subliniaza necesitatea de a dezvolta noi teste diagnostice, antibiotice si alte instrumente care sa permita personalului medical sa tina rezistenta sub control.

Potrivit raportului, cetatenii pot ajuta la combaterea rezistentei folosind antibiotice doar cand le sunt prescrise de medic, urmand tratamentul pe intreaga durata prescrisa si evitand sa imparta antibioticele cu altii sau sa foloseasca ulterior din cele ramase dupa terminarea tratamentului. Personalul medical si farmacistii trebuie sa sporeasca masurile de prevenirea si control al infectiilor, sa prescrie si respectiv sa ofere antibiotice doar atunci cand ele sunt cu adevarat necesare si sa prescrie/ofere antibioticele potrivite bolii care trebuie tratate. Cei responsabili cu elaborarea politicilor trebuie sa consolideze suprvegherea rezistentei si capacitatea laboratoarelor, sa reglementeze si sa promoveze utilizarea corecta a medicamentelor.

Articolul precedent23 de speakeri internationali, la cea de-a 40-a editie a Congresului National al SRDNBM
Articolul următorCe trebuie sa stii cand schimbi medicul de familie