Reducerea a 6 factori de risc ar salva 37 de milioane de vieti in 15 ani

0
19

Reducerea sau franarea a doar sase factori modificabili de risc (consumul de tutun, consumul excesiv de alcool, consumul de sare, hipertensiunea arteriala, hiperglicemia si obezitatea) la nivelurile-tinta acceptate global ar preveni in 15 ani peste 37 de milioane de decese premature produse de cele mai importante patru boli cronice netransmisibile (BCN) – bolile cardiovasculare, bolile cronice respiratorii, cancer si diabet -, potrivit unui nou studiu publicat astazi, 2 mai, in revista stiintifica The Lancet.

in schimb, rezultatele arata ca neatingerea acestor tinte ar duce la 38,8 milioane de decese in 2025 din cauza celor patru BCN , fata de cele 28,3 milioane de decese din 2010.

Folosin date nationale despre decese si factori de risc si modele epidemiologice, profesorul Majid Ezzati de la Imperial College din Londra si colegii sai au estimat numarul de morti care ar putea fi prevenite in perioada 2010-2025 prin reducerea poverii celor 6 factori de risc la nivelurile acceptate global: consumul de tutun (reducerea cu 30% sau 50%), consumul de alcool (reducerea cu 10%), consumul de sare (reducerea cu 30%), hipertensiunea (reducerea cu 25%) si stoparea cresterii prevalentei obezitatii si diabetului.

Ad in title

in ansamblu, studiul sugereaza ca atingerea tintelor pentru cei sase factori ar reduce riscul de deces prematur din cauza celor patru BCN principale cu 22% pentru barbati si cu 19% pentru femei in 2025 comparativ cu nivelul din 2010. La nivel mondial, aceste imbunatatiri ar echivala cu prevenirea sau intarzierea a 16 milioane de decese la persoanele intre 30 si 70 de ani si a altor 21 de milioane printre cei de peste 70 de ani, intr-o perioada de 15 ani.

Autorii prevad ca cele mai mari beneficii vor fi obtinute prin reducerea hipertensiunii arteriale si consumului de tutun. Ei estimeaza ca o tinta mai ambitioasa in privinta fumatului, de reducere cu 50% (fata de doar 30%) pana in 2025 ar scadea riscul de moarte prematura cu peste 24% la barbati si 20% la femei.

Potrivit profesorului Ezzati, rezultatele demonstreaza ca obiectivul asumat de Organizatia Natiunilor Unite de reducere cu 25% a poverii bolilor cronice pana in 2025 (asa numita 25×25) este realizabil, majoritatea beneficiilor combaterii factorilor de risc urmand sa se vada in tarile cu venturi mici si mijlocii (31 de milioane de morti ar fi evitate aici). Cu toate acestea, profesorul Rifat Atun de la scoala de Sanatate Publica a Universitatii Harvard, atrage atentia asupra „apatiei politice” care predomina si apreciaza ca, in ciuda angajamentelor si luarilor de pozitie, actiunile semnificative si de durata impotriva BCN sunt rare.

Articolul precedent23 de speakeri internationali, la cea de-a 40-a editie a Congresului National al SRDNBM
Articolul următorCe trebuie sa stii cand schimbi medicul de familie