Igiena corecta a mainilor personalului medical protejeaza pacientii de infectii nosocomiale

0
28

Cu ocazia Zilei Mondiale a Igienei Mainilor (5 mai), Organizatia Mondiala a Sanatatii cere personalului medical sa aiba o buna igiena a mainilor atunci cand ingrijesc pacientii, pentru a-i proteja impotriva infectiilor nosocomiale contractate in unitatile sanitare. Potrivit rezultatelor initiale ale unui studiu global al OMS, aceste infectii sunt adesea rezistente la antibioticele folosite pentru a le trata.

Infectiile nosocomiale apar de regula cand microbii sunt transmisi de mainile personalului medical la atingerea pacientului. Din fiecare 100 de pacienti, cel putin 7 (in tarile cu venituri mari) si 10 (in cele cu venituri mici si mijlocii) cor contracta o infectie nosocomiala. Iar proportia ajunge la 30% printre pacientii in stare critica sau cei aflati in unitatile de terapie intensiva. Anual, sute de milioane de pacienti sunt afectati de infectiile nosocomiale, in mare parte cauzate de bacterii rezistente la medicamente antimicrobiene. in aceste cazuri, rezultatele clinice sunt mai slabe, costurile sunt mai mari, iar riscul de deces este mai mare decat la ceilalti pacienti.

„Exista dovezi stiintifice clare ca buna igiena a mainilor personalului medical reduce infectile nosocomiale cauzate de bacteriile rezistente, cum este stafilococul auriu meticilinio-rezistent”, a declarat prof. dr. Benedetta Allegranzi, de la programul Clean care is safer care al OMS.

Ad in title

Personalul medical poate asadar sa aiba un rol foarte important in protejarea pacientilor de infectii dificil de tratat prin practicarea igienei mainilor in 5 momente-cheie, de preferinta prin folosirea unui dezinfectant pe baza de alcool sau cu apa si sapun atunci cand mainile sunt vizibil murdare: inaintea atingerii unui pacient, inaintea procedurilor septice sau aseptice, dupa contactul cu fluide biologice, dupa atingerea unui pacient si dupa atingerea suprafetelor din jurul pacientului.

Folosirea dezinfectantelor pe baza de alcool este extrem de importanta, deoarece poate fi folosit la locul actului medical, acolo unde igiena mainii este necesara pentru a se asigura siguranta pacientului, si deoarece au un efect antimicrobian superior apei si sapunului.

„Desi dezvoltarea de noi antibiotice este vitala pentru a avea noi optiuni de tratament, intarirea igienei mainilor si alte bune practici de control al infectiilor au potentialul de a opri rezistenta antimicrobiana. Prevenirea transmiterii si raspandirii microbilor evita infectiile, constrangerile tratamentului si suferinta pacientului”, aubliniat dr. Edward Kelley, director in cadrul OMS.

La campania „Salveaza vieti: spala-te pe maini!” din acest an, sloganul apel este: „Nicio actiune astazi, niciun remediu maine – adoptati cele a€˜5 momentea€™ OMS ca sa va protejati pacientii de germeni rezistenti”. Peste 1.100 de unitati sanitare s-au inregistrat in acest an, alaturandu-se altor 16.000 din 168 de tari care s-au angajat sa ia masuri in anii precedenti.

Articolul precedent23 de speakeri internationali, la cea de-a 40-a editie a Congresului National al SRDNBM
Articolul următorCe trebuie sa stii cand schimbi medicul de familie