Numar record de transplanturi renale de la donatori in moarte cerebrala

0
29

La deschiderea celei de-a 30-a editii a Congresului National de Urologie – ROMURO 2014 (7-10 mai), a fost prezentat bilantul Centrului de Urologie si Transplant Renal Fundeni.

Astfel, in 2013 au avut loc 7.584 de internari, in crestere fata de 2012, cand numarul internarilor a fost de 6.781. Dintre acestea, 7.391 au fost proceduri urologice, media zilnica fiind de 35. in ceea ce priveste operatiile deschise, numarul acestora a fost in continua scadere din 2010 incoace, de la 3.667, la 3.422 in 2011, 3.218 in 2012 si 3.173 in 2013. La capitolul transplanturi renale, anul 2013 a fost unul de varf pentru ultimii 5 ani, fiind realizate 115 astfel de interventii, in crestere de la 55 in 2012.

„Pentru 2013 putem vorbi despre un record absolut in ceea ce priveste transplantul renal de la donatori in moarte cerebrala-77 de astfel de transplanturi. Daca ne gandim ca in anul 1998 au fost efectuate doar 2 transplanturi cu rinichi de la astfel de donatori, cresterea este spectaculoasa. Este important sa precizam ca, in momente tragice sunt persoane care se gandesc la salvarea altor vieti”, a precizat acad. Ioanel Sinescu, presedintele Asociatiei Romane de Urologie si rectorul UMF „Carol Davila”.

Ad in title

Cresterea numarului de transplanturi renale se datoreaza in primul rand schimbarii mentalitatii romanilor cu privire la ideea de donare de organe.

„Ideea de donare de organe este tot mai cunoscuta publicului larg. Romanii sunt foarte solidari cu cei aflati in suferinta. Daca un membru al familiei s-a prapadit, ceilalti membri vor neaparat ca ceva din cel decedat sa mai traiasca, inima lui sa bata in alt organism, rinichii sa functioneze in alt organism, ficatul de asemenea sa fie transplant. Acesta este exemplul cel mai tipic al ideii ca donarea este un act umanitar. Este de o generozitate maximala, ca noi am ajuns la gradul de informare al populatiei si de educatie medicala generala incat sa intelegem ca suferinta noastra v-a ramane pentru totdeauna, pentru ca am pierdut pe cineva drag, dar ca in acelasi timp va exista mangaierea ca ceva din el nu a plecat pentru totdeauna”, a declarat acad. Ioanel Sinescu in cadrul deschiderii Congresului ROMURO 2014.

Articolul precedentUn studiu cu autor roman constata cresterea substantiala a diabetului de tip 1 si 2 la tinerii americani
Articolul următorRuxandra Draghia-Akli, director Comisia Europeana: Primim prea putine cereri de finantare de la cercetatorii romani