Suprafata care se curata singurasi tine superbacteriile la distanta, inventata de oamenii destiinta canadieni

0
57

O suprafaţa din material plastic care se curaţa singura şi poate ţine la distanţa toate formele de germeni, impiedicand transmiterea superbacteriilor, a fost creata de oamenii de ştiinţa din Canada, informeaza Press Association.
Noua suprafaţa, care ar putea fi folosita intr-o gama variata de medii inclusiv in spitalele şi bucatarii, este o versiune tratata a unei folii transparente obişnuite.
Ea poate fi infaşurata pe manere de uşi, balustrade, suporturi pentru perfuzii, precum şi alte suprafeţe care reprezinta adevaraţi magneţi pentru bacterii, cum ar fi stafilococul auriu şi Clostridium difficile, susţin cercetatorii canadieni, scrie Agerpres.
Materialul este totodata ideal pentru ambalarea alimentelor, utilizarea sa in acest scop ar putea stopa transferul accidental de bacterii precum E. coli, salmonella şi listeria, potrivit unui studiu publicat in revista ACS Nano.
Inspirat de frunza de lotus impermeabila, noua suprafaţa funcţioneaza printr-o combinaţie de tehnologii şi procese chimice de suprafaţa la scara nano.
Structura sa este formata din cute microscopice care ţin la distanţa toate moleculele externe.
Spre exemplu, o picatura de apa sau de sange pur şi simplu ricoşeaza atunci cand atinge suprafaţa acestui material, un fenomen similar avand loc şi in cazul bacteriilor.
Cercetarea a fost condusa de inginerii Leyla Soleymani şi Tohid Didar, care au colaborat cu colegi de la Institute for Infectious Disease Research din cadrul Universitaţii McMaster din Canada şi de la Canadian Centre for Electron Microscopy cu sediul in aceeaşi instituţie. „Este un fel de acordaj structural al plasticului”, a spus Leyla Soleymani. „Acest material ne ofera o structura care poate fi aplicata in cazul unor obiecte diverse”.”Tehnologia aceasta poate fi folosita in toate felurile de medii instituţionale şi domestice”, a adaugat Tohid Didar. „in timp ce lumea se confrunta cu o criza a rezistenţei antimicrobiene, speram ca noul material va deveni un element esenţial din instrumentarul antibacterian”, a mai precizat acelaşi cercetator. 

Articolul precedentMedicul Radu Zamfir va fi consilier onorific al ministrului de Interne
Articolul următorProiect pilot pentru pacientii cu tuberculoza la Bucuresti; nu va mai fi nevoie de internarea in spital a celor necontagiosi