Ministrul Sanatatii la Iasi: Am revazut saloane care nu s-au mai schimbat din timpul studenţiei mele

0
267

Ministrul Sanataţii, Victor Costache, a declarat ca in vizitele inopinate facute in mai multe spitale din Iaşi a intalnit „lucruri bune şi mai puţin bune”, dar şi saloane care au ramas ca in vremea studenţiei sale.
Aflat intr-o vizita la Iaşi, ministrul Sanataţii, Victor Costache, a afirmat ca este importanta imbunataţirea condiţiilor de cazare pentru pacienţi, in unele spitale saloanele fiind la fel ca şi pe vremea cand era student al Universitaţii de Medicina „Grigore T. Popa”.
„Sunt puncte bune şi mai puţin bune. La Spitalul de Pneumoftiziologie au primit şi sunt in curs sa primeasca aparatura de generaţie noua. in schimb, lasa mult de dorit condiţiile in care sunt primiţi pacienţii, in care stau in saloane. Am revazut cu emoţie saloane care nu s-au mai schimbat din timpul studenţiei mele şi de cand am trecut pe acolo ca tanar rezident. Mi-aş dori sa fiu atat de tanar incat perioada asta sa fi fost scurta. Din pacate, este un interval mare de timp in care nu s-a schimbat nimic acolo. Vom gasi rapid soluţii”, a spus ministrul Victor Costache.
El a spus ca in timpul vizitei efectuate la Spitalul „Sf Spiridon” a constatat ca exista o neuniformitate intre investiţii.
„Au fost unele clinici care au fost aduse la standarde europene, in unele zone mi-am regasit cu emoţie anii studenţiei. Spre exemplu, in Clinica a III a Medicala timpul a ramas in loc. Am revazut frumoasele sobe din secolul XVIII. Din pacate, şi saloanele au ramas la fel. Este mult de lucru şi acolo”, a spus ministrul Victor Costache, citat de Agerpres.
Ministrul Sanataţii a declarat totodata ca la Institutul de Psihiatrie Socola trebuie lucrat in primul rand la imbunataţirea locurilor unde sunt cazaţi pacienţii.
„Degeaba avem aparatura, sigur, nici aparatura nu e suficienta, daca pacienţii nu sunt primiţi in condiţii decente şi daca medicii, asistentele şi tot corpul medical nu lucreaza in condiţii demne. (…) Acolo nu putem da vina pe investiţii. E vorba doar de condiţii hoteliere decente pentru a asigura condiţii normale pacienţilor de acolo. Nu s-au realizat nici macar axele rutiere acolo, nici lumini nu sunt. Vom vedea cum vom putea corecta acele probleme. De aceea l-am avut langa noi şi pe şeful Corpului de Control. Politica noastra va fi o politica a dialogului, a investiţiilor, dar va fi şi o politica ferma, unde nu vom accepta derapajele de nicio culoare politica, deoarece in sanatate nu trebuie sa existe culoare politica, trebuie sa existe doar interesul pacientului şi al realizarii unui act medical de calitate”, a spus ministrul Sanataţii.
Victor Costache a mai vorbit de Institutul de Boli Cardiovasculare, unitate medicala care funcţioneaza la jumatate din necesar in urma incendiului izbucnit acum doi ani. Potrivit ministrului, in iunie vor fi finalizate lucrarile de renovare a etajelor 4 şi 5, unde funcţioneaza Institutul, care au fost mistuite de flacari.
„Acest lucru se va intampla in iunie şi va permite reluarea activitaţii la parametri normali a acestui centru care este foarte important pentru populaţia din Moldova. Vorbim practic de singurul centru de boli cardiovasculare care funcţioneaza in Moldova”, a declarat ministrul Sanataţii.
El a spus ca va sprijini funcţionarea Institutului Regional de Oncologie, rezolvarea crizei de medicamente pentru bolnavii oncologici, dar şi sprijinirea programelor de screening.
„Este singurul spital construit in Romania in ultimii 30 de ani. Acolo am foşti colegi, foşti profesori cu care dialogam direct. Am identificat rapid o soluţie pentru a livra Institutului un aparat de radioterapie. il va primi rapid, pana in prima jumatate a anului. E atat de necesar pacienţilor din Moldova. Susţinem şi proiectele inovatoare de acolo. Ştiu cadrele didactice. Vor avea, evident, acces la noile programe de screening, şi, bineinţeles, vom construi altele noi program de screening impreuna. De exemplu, lipseşte un program de screening pulmonar şi va trebui sa rezolvam şi aceasta problema din domeniu”, a mai afirmat ministrul Sanataţii. 

Articolul precedentMedicul Radu Zamfir va fi consilier onorific al ministrului de Interne
Articolul următorProiect pilot pentru pacientii cu tuberculoza la Bucuresti; nu va mai fi nevoie de internarea in spital a celor necontagiosi