Oamenii destiinta incearca sa gaseasca un tratament impotriva unui virus cu potential pandemic

0
54

Oamenii de stiinta au reusit sa identifice peste 10 molecule ce ar putea fi folosite impotriva virusului letal Nipah, care are potential pandemic.

Ei spera sa reuseasca sa gaseasca un tratament impotriva acestui virus, care a provocat numeroase decese.

”Problema ce trebuie acum abordata destul de repede este daca una dintre aceste molecule… poate avea un efect inhibitor” asupra capacitaţii virusului de a provoca infecţia, a declarat unul dintre autorii studiului, M.S. Madhusudhan, profesor asociat la Institutul Indian de Educaţie Ştiinţifica şi Cercetare, citat de Agerpres.

Ce este virusul Nipah?

Virusul Nipah a fost identificat pentru prima data in cadrul unor focare din Malaezia şi Singapore, in 1998-1999. De atunci s-a raspandit pe mii de kilometri, probabil transportat de lilieci şi a provocat in ultimii ani epidemii in Bangladesh şi India, in urma carora au murit 72% şi 86% dintre persoanele infectate, noteaza Reuters.
Virusul este transmis in principal de anumite tipuri de lilieci frugivori şi porci infectaţi, dar şi in mod direct, de la o persoana la alta, precum şi prin alimente contaminate.
Specialişti in sanatate publica şi boli infecţioase reuniţi luna aceasta la Singapore la o conferinţa pe tema Nipah au avertizat ca virusul are ”potenţial epidemic grav”. ”Au trecut douazeci de ani de la descoperirea lui, insa lumea inca nu este dotata in mod adecvat pentru a face faţa ameninţarii la adresa sanataţii la nivel global reprezentata de virusul Nipah”, a declarat Richard Hatchett, director executiv al Coaliţiei pentru Inovaţii in domeniul Pregatirii pentru Epidemii (CEPI). ”Epidemiile de Nipah au fost pana in prezent limitate la Asia de Sud şi Asia de Sud-Est, insa virusul are un potenţial epidemic grav, deoarece liliecii frugivori Pteropus care sunt purtatori ai virusului se regasesc in zonele tropicale şi sub-tropicale, unde traiesc peste doua miliarde de oameni”, a subliniat Hatchett in Singapore.

Articolul precedentMedicul Radu Zamfir va fi consilier onorific al ministrului de Interne
Articolul următorProiect pilot pentru pacientii cu tuberculoza la Bucuresti; nu va mai fi nevoie de internarea in spital a celor necontagiosi