Alcoolul, chiarsi in cantitati mici, poate duce la cancer – studiu

0
306

Consumul de alcool, chiar si in cantitati mici, poate avea legatura cu riscuri crescute de cancer, au descoperit cercetatorii. Un studiu realizat in Japonia a demonstrat ca doar in cazul in care nu se consuma deloc alcool poate exista un risc minim de imbolnavire.

Desi pana acum unele studii au legat consumul limitat de alcool de riscuri mai mici de anumite tipuri de cancer, chiar si consumul usor pana la moderat a fost asociat cu un risc mai mare de cancer in general, scrie Medical Xpress.

Pentru a realiza studiul, cercetatorii de la Universitatea din Tokyo si Harvard T.H. Chan School of Public Health au examinat datele din 33 de spitale din Japonia din perioada 2005-2016. Este vorba 63.232 de pacienti cu cancer si 63.232 de controale care au vizat sexul, varsta, data internarii si durata internarii in spital. Toti participantii la studiu au raportat cantitatea medie zilnica de unitati alcoolice standardizate si durata consumului de alcool.

Cercetatorii au aratat ca un nivel scazut de alcool timp de zece ani (de exemplu, o bautura pe zi timp de zece ani sau doua bauturi pe zi timp de cinci ani) ar creste riscul de cancer cu cinci procente. Cei care beau doua sau mai putine bauturi pe zi aveau un risc crescut de cancer, indiferent cat timp au consumat alcool. Riscul crescut de cancer care ar putea avea legatura cu consumul de alcool ar viza zone comune precum: colonul, stomacul, sanul, prostata si esofagul.

 

 

Articolul precedentMedicul Radu Zamfir va fi consilier onorific al ministrului de Interne
Articolul următorProiect pilot pentru pacientii cu tuberculoza la Bucuresti; nu va mai fi nevoie de internarea in spital a celor necontagiosi