Proiect pilot pentru pacientii cu tuberculoza la Bucuresti; nu va mai fi nevoie de internarea in spital a celor necontagiosi

0
344

Pacientii cu tuberculoza si examen de sputa negativ, adica necontagiosi, cu domiciliul in Bucuresti, pot beneficia, incepand de anul viitor de posibilitatea inceperii si monitorizarii tratamentului in dispensarele TB din structura Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta. Mai exact, nu va mai fi necesara internarea lor in spital.

Proiectul va fi demarat in ianuarie 2020, a declarat pentru SanatateaTV.ro managerul Institutului Marius Nasta, dr. Beatrice Mahler. Astfel ”toti pacientii simptomatici respirator, indiferent daca sunt asigurati sau nu, se vor putea adresa dispensarelor TB din sectoarele 4, 5 si 6, din structura Institutului Marius Nasta, pentru a beneficia de un consult si examen radiologic gratuit”, a adaugat dr. Beatrice Mahler.

Deocamdata este vorba despre un proiect pilot al Ministerului Sanatatii, disponibil numai in capitala. ”Acest program se doreste a fi extins la nivel national, dar doar dupa ce vom stabili, in perioada urmatoare, ca actiunile pe care le demaram in dispensar sunt in favoarea pacientului si a comunitatii in care el traieste”, a explicat managerul Institutului Marius Nasta.

 

Un pas urias in abordarea pacientului cu tuberculoza

 

”Este un pas urias in abordarea pacientului cu tuberculoza si unul colosal in tratarea stigmatizarii acestor pacienti”. Astfel a descris Paula Rusu, jurnalist si activist pentru drepturile pacientilor cu tuberculoza, proiectul.

Potrivit ei, schimbarea care incepe la Bucuresti are doua efecte imediate. Primul il reprezinta scaderea costurilor cu tratarea acestor pacienti, care in prezent sunt ”internati nejustificat perioade lungi de timp, care pot depasi 3-4 luni, singurul argument al acestei abordari fiind acela ca pacientul trebuie urmarit sa isi continue neintrerupt tratamentul”. ”Acest lucru poate fi asigurat prin alte metode de urmarire, inclusiv testele medicale care se refac periodic”, considera Paula Rusu.

Un al doilea efect este destigmatizarea pacientului cu tuberculoza. ”Odata ce societatea va observa ca pacientul cu tuberculoza nu mai este ”arestat” in spital, va incepe si schimbarea mentalitatii, ceea ce, trebuie sa recunoastem, este un drum lung si anevoios, dar asa incepe”, a explicat jurnalistul.

Articolul precedentSuprafata care se curata singurasi tine superbacteriile la distanta, inventata de oamenii destiinta canadieni
Articolul următor40 de ani de la eradicarea variolei; OMS lanseaza o campanie de constientizare a importantei imunizarii